Faceți căutări pe acest blog

17.9.07

10 companii care vor schimba lumea

Revolutioneaza industriile in care opereaza. Sparg tipare si aduc pe piata inovatii la care nimeni altcineva nu s-a mai gandit. Revista Business 2.0 a facut o lista cu companiile care, spun redactorii ei, vor schimba lumea.


1. Blinkx

CEO: Suranga Chandratillake
Inovatia: cautarea online de continut video si publicitatea pe internet
Cine e direct afectat: motoarele de cautare si publicitatea video

Segmentul de publicitate video este cel care se dezvolta acum cel mai tare pe internet, iar motorul de cautare video al lui Blinkx urmareste sa castige de pe urma acestei tendinte. Blinkx indexeaza peste 14 milioane de ore de continut video online, folosindu-se de programe care transforma vorbirea in text si care numara de cate ori un anume cuvant apare intr-un clip. Acest lucru da companiei posibilitatea sa plaseze reclame in functie de continutul video, ceea ce o face sa fie cu un pas inaintea gigantilor cum ar fi Google si Yahoo, cu care concureaza.

2. Raydiance

CEO: Barry Schuler
Inovatie: lasere care taie fara a incalzi materialul din jur
Cine e direct afectat: intreaga industrie laser - medicina, inginerie aerospatiala etc.

Laserul scurt si pulsator al lui Raydiance este mult mai precis decat cel folosit in prezent, iar atunci cand este bine calibrat poate arde orice, de la un bloc de otel pana la o singura celula canceroasa. Desi laserele se folosesc de aproape 20 de ani, aparatele sunt mari si greu de operat. Radiance, in schimb, a reusit sa-si micsoreze aparatul pana la dimensiunile unui cuptor cu microunde.

3. Expensr

CEO: Reman Child si Shawn Gupta (fondatori)
Inovatie: planificare financiara simpla si directa
Cine e direct afectat: astazi - producatorii de software financiar pentru utilizatorii obisnuiti, in viitor - industria creditelor

Puneti laolalta utilitatea unor programe informatice de planificare financiara si puterea sociala a Web 2.0 si obtineti Expensr - un serviciu online gratuit care iti urmareste bugetul si obiceiurile financiare, iar apoi iti arata unde te pozitionezi vizavi de alte persoane din aceeasi retea.

4. Zipcar

CEO: Scott Griffith
Inovatie: inchirieri de masini cu ora si cu autoservire, in mediul urban
Cine e direct afectat: dealerii de masini si companiile obisnuite de inchirieri auto

Fara angajati la ghisee, fara hartogaraie, fara cozi. La Zipcar platesti o taxa de 50 de dolari pe an si intri pe internet sa vezi ce masini sunt disponibile in zona ta. Cand gasesti masina, intri cu cartela ta de identitate wireless si gasesti cheile inauntru. mai platesti o taxa de folosire de 8 pana la 15 dolari pe ora. Zipcar opereaza de mai mult de doi ani in orase ca Boston, New York, San Francisco si Washington D.C. si este deja o afacere profitabila, care a ajuns sa aiba avans fata de concurenta.

5. MFG.com

CEO: Mitch Free
Inovatie: o platforma de schimb online pentru industria producatoare
Cine e direct afectat: companiile care reprezinta marii producatori, cei care tranzactioneaza piese de schimb etc.

MFG.com se transforma cu repeziciune intr-un eBay al industriei producatoare. In ultimele 12 luni, prin intermediul MFG.com s-au trenzactionat piese componente in valoare de 2 miliarde de dolari. Pentru a lua parte la tranzactii, vanzatorii trebuie sa plateasca o taxa medie de 6.000 de dolari anual, cumparatorii neplatind nimic. Cumparatorii spun ce piese vor, iar furnizorii fac oferte. Tinta site-ului este sa acumuleze venituri de 25 de milioane anul acesta si sa intre pe profit.

6. Virgin Charter

CEO: Scott Duffy
Inovatie: rezervari online pentru taxiurile aeriene, o afacere care se dezvolta tot mai mult
Cine e direct afectat: liniile aeriene comerciale

Industria taxiurilor aeriene - avioane mici care sunt destul de ieftin de inchiriat, astfel ca oamenii de afaceri le pot inchiria cand vor - si-a luat, sa spunem asa, zborul. Virgin Charter, detinuta de Richard Branson, magnatul de la Virgin, a creat un portal care face lagatura dintre clienti si operatorii aerieni, majoritatea mici. Compania spera sa aduca bani mai multi in industria taximetriei aeriene, sa micsoreze costurile serviciilor de charter si sa contribuie la scaderea consumului de combustibil pentru motoarele cu reactie.

7. PatientsLikeMe

CEO: Ben Heywood
Inovatie: o comunitate online unde pacientii discuta despre bolile de care sufera
Cine e direct afectat: industria sanatatii, cercetarea medicala

Exista foarte multe informatii de baza despre boli pe internet, dar nu sunt foarte multe locuri unde sa se stranga punctele de vedere si marturiile celor care sufera de ele. PatientsLikeMe le da posibilitatea acestora sa discute despre suferintele lor si sa urmaresca evolutia bolii sau a tratamentului. Comunitatea are doar cateva mii de membri, dar deja este foarte atragatoare pentru cercetatorii din industria medicala, pentru ca le da posibilitatea sa intre in posesia unor informatii care in alte circumstante n-ar fi fost diponibile, datorita regulilor de confidentialitate.

8. Bloom Energy

CEO: K.R. Sridhar
Inovatie: generatoare de energie in gospodarii si sedii de firme
Cine e direct afectat: furnizorii de electricitate

Planul companiei este acela de a folosi celule de oxizi solizi pentru a genera energie in gospodarii, acestea devenind, astfel, independente energetic. Celulele energetice folosesc (dar nu ard) combustibil din hidrocarburi si emana jumatate din cantitatea de dioxid de carbon produsa de centralele energetice. O singura celula energetica este suficienta pentru o gospodarie, care ar avea si posibilitatea sa vanda excedentul de energie inapoi in retea. Cel mai mare obstacol al companiei este, insa, costul. Pentru ca firma sa aiba succes, trebuie ca generatoarele sa coste mai putin de 10.000 de dolari bucata.

9. Vanu

CEO: Vanu Bose
Inovatie: programe care dau posibilitatea adaptarii dispozitivelor mobile la alte retele, care folosesc alte tehnologii
Cine e direct afectat: furnizorii de servicii wireless si producatorii de echipament electronic

Telefoanele unor furnizori nu functioneaza in retelele altora, pentru ca unele dintre ele folosesc alte tehnologii decat cele dominante, cum ar fi GSM si CDMA. Vanu Bose produce si vinde echipamente electronice care ar putea schimba acest lucru. Acestea folosesc servere de Linux pentru a darama barierele dintre retele.

10. Zink

CEO: Wendy Caswell
Inovatie: printare fara cerneala
Cine e direct afectat: imprimantele de birou, comerciantii de cartuse pentru imprimante, serviciile foto

Nu-ti place sa ai de-a face cu cartuse de imprimanta care se golesc? Esti clientul perfect pentru Zink. Hartia speciala folosita de aceasta companie desprinsa de Polaroid are in compozitia sa cristale de vopsea, astfel ca poate crea fotografii color fara cerneala. Astfel, imprimantele sale pot fi micsorate intr-atat incat sa-ti intre in buzunar. Zink va incepe vanzarea acestor imprimante de sarbatori. Printre ele, una care va fi inclusa intr-un aparat foto digital.



Bloombiz