Faceți căutări pe acest blog

11.6.08

Erori la biroul de credite

Ce se raporteaza

La BC sunt raportate in primul rand date referitoare la rau-platnici - cei care intarzie sa achite ratele la creditele contractate mai mult de 30 de zile. Acestea sunt numite „informatii negative“. La finele anului trecut raportau astfel de informatii 38 de institutii - banci, companii de leasing si societati care acorda credite. Un numar mai mic de institutii raporteaza la Birou si informat ii referitoare la sumele imprumutate de clienti de la ele. Aceste informatii sunt folositoare pentru a verifica declaratia celor care doresc sa contracteze imprumuturi referitoare la celelalte obligatii lunare pe care si le-au asumat, adica „informatii pozitive“.

Rau-platnicii raportati la BC pot fi „taiati de credite“, in cazul in care mai doresc sa se mai imprumute. Bancile decid daca mai acorda credite acestora in functie de doua variabile-cheie: ce suma nu a platit si cat timp a intarziat cu achitarea ratei.

Sumele restante mai mici de 10 lei nu mai sunt raportate la Birou din 2007. Bancile au considerat ca pot inchide ochii la astfel de sume minuscule care umflasera semnificativ lista de rau-platnici. Pe lista neagra a BC se aflau doua milioane de romani, potrivit ultimului bilant prezentat de oficialii institutiei, cifra care ii includea si pe cei cu restante infime.

Cum corectezi erorile

Cei care considera ca in bazele de date ale BC ar putea exista informatii eronate referitoare la istoricul lor de plati sau la imprumuturile pe care le-au contractat pot verifica acest lucru. Trebuie sa completeze o cerere, care poate fi descarcata si de pe site-ul acestei institutii (www.birouldecredit.ro), langa care trebuie sa puna o copie de pe actul de identitate. Solicitarea trebuie depusa la sediul BC sau poate fi trimisa pe e-mail, situatie in care documentele trebuie scanate. Incepand cu cea de-a doua solicitare transmisa in timpul unui an, BC percepe un tarif de 6 lei.

In cazul in care in raspunsul primit de la BC detectati informatii eronate, trebuie sa va adresati bancii care le-a raportat pentru a fi corectate.