Faceți căutări pe acest blog

16.9.08

A murit Richard Wright, membru fondator al Pink Floyd

Grav bolnav de cancer, Richard Wright, membru fondator al unuia dintre cele mai importante si influente grupuri rock ale lumii, Pink Floyd, a murit luni, la varsta de 65 de ani.

Richard Wright, nascut la Londra, in 28 iulie 1943, a compus muzica si a interpretat partea vocala pe mai multe albume ale grupului, precum "Dark side of the moon" (1973) - cele mai cunoscute compozitii ale sale fiind The great gig in the sky sau Us and them.

ianist autodidact, Richard s-a intalnit cu Roger Waters si cu Nick Mason pe bancile scolii de arhitectura si s-a alaturat grupului infiintat de cei doi, Sigma 6, redenumit ulterior Pink Floyd in 1965.

A publicat primul album solo, "Wet dream", in 1978.

Wright a parasit Pink Floyd in 1979, imediat dupa inregistrarea albumului "The wall", din cauza deteriorarii relatiilor cu Roger Waters, dar a continuat sa inregistreze alaturi de grup in anii '80 si in '90.

S-a realaturat grupului si in concertul Live 8, din 2005, precum si concertului omagial in onoarea lui Syd Barrett, unul dintre membrii fondatori ai grupului, care a decedat in 2006.

Wright: Nu am vrut niciodata sa fim staruri rock

Pink Floyd a devenit legendara prin albumele oferite intregii lumi, inclusiv celebrul The Dark Side Of The Moon, din 1973, considerat de critici capodopera grupului, care a rezistat in topurile americane timp de 15 ani.

Pe acest album, Wright a compus The Great Gig In The Sky si Us And Them.

Pink Floyd a devenit cunoscuta pe scenele underground din Londra, "cantand o muzica pe care marile case de discuri nu o puteau intelege", dupa cum a descris Wright, mai tarziu, compozitiile trupei.

"Nu am vrut niciodata sa fim faimosi, sa fim staruri rock 'n' roll", a afirmat el.

Wright a parasit trupa in 1979, dar a continuat sa inregistreze alaturi de colegii sai la sfarsitul anilor '80 si in anii '90.

In 2005, trupa s-a reunit in formula care a consacrat-o, pentru prima oara dupa 24 de ani, pentru concertul Live 8 din Hyde Park.