Faceți căutări pe acest blog

12.1.10

Firma offshore

sursa: www.money.ro


Firma offshore te scapă de taxe, de răspundere şi îţi salvează averea în caz de divorţ

Oricine, fie om de afaceri ori companie, îşi poate înfiinţa o firmă într-un paradis fiscal. Nu costă prea mult, nu e nevoie de multe acte. Avantajele aduse de un offshore merg de la neplata taxei auto sau "lipsa" bunurilor supuse partajului în caz de divorţ, până la evitarea legală a impozitelor sau securizarea activelor în cazul unor eventuale sechestre.


Cu o sumă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 de euro poţi avea în maxim o lună propria ta “firmă fantomă” prin care se vor derula operaţiunile curente fără a plăti taxe către statul român. Or, acestea pot ajunge şi la 60% din venituri, precum bine ştim cu toţii.

Într-un offshore se plăteşte un singur fel de taxă, impozitul pe profit, care variază între 0 şi 10%. Există mai multe ţări sau regiuni din lume care sunt recunoscute drept paradisuri fiscale însă cele mai prestigioase sunt Elveţia, Luxemburg, ori Liechtenstein. Firmele care acţionează în domeniul energiei ori petrolului aleg cu predilecţie aceste ţări. Aici şi infiinţarea unui offshore costă şi cel mai mult, chiar şi 15.000 de euro plus 2.000 de euro lunar cheltueli de administrare, dar şi credibilitatea firmei are de cîştigat.

Paradisul fiscal preferat ce cei mai mulţi dintre români este Cipru, urmat de Malta, spune Răzvan Păsculescu, asociat la Protocol International Ltd., evident un offshore.

Există firme de avocatură ori de contabilitate care se ocupă cu înfiinţarea companiilor fantomă, majoritatea lor fiind străine. Potrivit acestora, în prezent, românii înfiinţează firme offshore pe bandă rulantă.

Paraxdoxal, criza a amplificat afacerea înfiinţărilor de firme offshore pentru “că toată lumea se preocupă de reducerea cheltuielilor”, apreciază Bogdan Dumitru, patronul Dumitru Law Office.

Aprecierile câtorva actori din piaţă vorbesc despre o creştere de 30% a pieţei de la începutul crizei şi estimează că peste jumătate din oamenii de afaceri români deţin o firmă de acumulare de profit aşa cum le place avocaţilor s-o numească.

În acelaşi timp au apărut din ce în ce mai mulţi salariaţi din mediul privat care aleg să-şi primească sporurile salariale printr-o astfel de firmă. Să presupunem că o companie este de acord să ofere angajatului o mărire salarială însă nu-i convine să plătească taxele aferente către stat.

Aşa că încheie un contract de prestări servicii cu firma offshore a angajatului prin care îi virează lunar echivalentul sporului salarial solicitat. O astfel de practică este des întâlnită, de exemplu, în rândul chirurgilor esteticieni care-şi primesc contravaloarea operaţiilor pe o firmă dintr-un paradis fiscal.

Aveţi mai jos, schematic, tot ce ţine de utilitatea şi de înfiinţarea unui offshore.

DE CE?

-pentru optimizare fiscală în mod legal
-pentru a ascunde anumite bunuri ori proprietăţi
-pentru a se ascunde structura acţionariatului
-pentru a putea intra în acţionariatul altor companii evitând conflictul de interese
-pentru a ascunde anumite bunuri in cazul în care există un partaj care survine unui divorţ
-pentru ca la un sechestru asiguratoriu sau la o masă credală să nu se poată obţine nimic

CAND SE MERITĂ?

-atunci când cîştig din salariu mai mare de 1.000 de euro lunar şi urmează să primesc o mărire.
-când deţin o firmă care înregistrează peste 5.000 de euro profit lunar

CUM PROCEDEZ?

-apelez la o firmă specializată, îi prezint obiectul de activitate al firmei pe care doresc s-o înfiinţez şi precizez bugetul pe care-l am. Apoi aştept o ofertă personalizată din partea agentului.
-mă duc direct în jurisdicţia respectivă şi apelez la avocaţii locali

CÂT MĂ COSTĂ ÎNFIINŢAREA?

-funcţie de jurisdicţie: - 1.000 de euro în Panama, Belize, Bahamas ori British Virgin Islands unde nu se cere nici măcar existenţa unei contabilităţi
- 2.000 – 2.500 de euro în Malta, Seychelles ori Dominica
- 3.000 – 3.500 de euro în Gibraltar, Isle of Man, Hong Kong ori Singapore
- 4.000 de euro în Cipru
- 6.000 – 15.000 de euro în Elveţia, Luxemburg şi Liechtenstein

CÂT MĂ COSTĂ ADMINISTRAREA

-niciun ban dacă vreau doar firma şi atât şi mă voi ocupa personal de toate actele
-de la 700 de euro pe an în jurisdicţiile mai prost cotate până la 2.000 de euro lunar în Elveţia şi primesc servicii de consultanţă specializate.

CE SE OBŢINE PENTRU BANII PLĂTIŢI?

O firmă a cărei înfiinţare costă 4.000 de euro obţine reducerea taxelor, dar acţionarul este la vedere putând fi identificat de oricine verifică registrul din ţara respectivă.

Pentru 7.000 – 8.000 de euro clientul are o firmă offshore în care acţionarul este ascuns şi unde există acţionari persoane fizice şi directori nominali, trecuţi în actele publice, dar care sunt paravane pentru adevăratul acţionar.

Plătind tariful maxim, de 13.000-15.000 de euro, firma are şi acţionari nominali şi directori nominali. Aceştia sunt, însă, persoane juridice, iar dacă cineva va dori să le verifice va descoperi că au sediile în alte paradisuri fiscale unde sunt alţi acţionari, pe sistemul păpuşilor ruseşti.

Odată firma înfiinţată, casa de avocatură propune clientului un contract de consultanţă care variază între 1.000 şi 3.000 de euro lunar, funcţie de necesităţile fiecărui client. La tariful maxim acesta beneficiază de asigurarea întregului management, a juridicului şi a contabilităţii dar are şi un birou virtual cu fax e-mail şi telefon unde o secretară răspunde 24 de ore din 24.

CÂT DUREAZĂ ÎNFIINŢAREA?

-între 3 zile şi o lună

CUM OBŢIN PROPRIU ZIS BANII?

-firma are deschis un cont la o bancă dintr-o ţară unde funcţionează legea secretului bancar. Se merge direct la faţa locului şi se pot scoate banii cash, chiar pe toţi odată.
-din România prin virament bancar/ Internet banking

CE ALTE AVANTAJE POT AVEA?

-în cazul în care mi-am cumpărat o maşină nouă de capacitate cilindrică mare o pot trece pe firma offshore pentru a fi înmatriculată într-un paradis fiscal. Se evită astfel plata taxei de primă înmatriculare. Maşina va circula cu numere de Belize, Vanuatu ori Panama, care sosesc într-o săptămână prin curier. Deşi Codul rutier spune că o maşină trebuie înmatriculată în România după ce a rulat şase luni pe drumurile publice nu există sancţiuni dacă acest lucru nu este realizat.


-în cazul în care sunt prins de radar şi fotografiat amenda va pleca la o adresă din Gibraltar ori Dominica. Este greu de crezut că va şi ajunge la destinaţie pentru că de plătit oricum nu poate fi vorba


-Dacă am făcut un credit de nevoi personale, fără ipotecă, pe persoană fizică şi deţin şi-un offshore înregistrat într-o ţară de prestigiu precum Elveţia pot solicita băncii să se facă un contract de novaţie pentru creditul meu în favoarea firmei offshore.

CE RISCURI IMPLICĂ?

-Posibil un grad de reticenţă atunci cînd partenerul de afaceri va afla că deţin o firmă din Vanuatu
-Aproape nimic dacă am optat pentru cea mai scumpă firmă posibilă şi cel mai bun contract de consultanţă atunci şansele ca cineva să afle acţionariatul real al companiei pe care o deţin sunt aproape nule
- un grad ridicat de risc îl prezintă tranzacţiile între două firme offshore. Nu există o garanţie de încasare a banilor decît dacă există o maximă încredere între managementului celor două firme.
-Ca salariat bonusul la salariu pe care-l primesc prin firmă nu contează la cartea de muncă


CUM O DESFIINŢEZ?

- telefonic în 24 de ore.