Faceți căutări pe acest blog

10.8.07

Economizoarele de energie electrica

Economizoarele de energie electrica nu au "prins" in Romania, desi investitia consumatorului casnic poate fi amortizata intr-un an. Economisirea energiei poate ramane singura alternativa in conditiile in care consumul de curent a crescut in mod semnificativ in perioada verii si va continua sa creasca odata cu nivelul de trai.
In Romania sunt cateva firme care incearca sa impuna pe piata sisteme de economisire a energiei electrice. Aceste economizoare, care reduc consumul de curent fara a afecta aproape deloc calitatea luminii, nu sunt insa folosite de institutii.
Acelasi curent, bani mai putini
Pentru a face economie la energia electrica poti investi in energii regenerabile (eoliene, solare) sau poti folosi niste echipamente care micsoreaza consumul.
„De exemplu, la iluminatul public care se face pe baza de lampi cu descarcare de gaze, dupa ce acestea se incalzesc (20-30 de minute) si se produce descarcarea, se poate scade tensiunea de alimentare cu aproximativ 15% si iluminatul ramane la aceeasi valoare. Se castiga in acest fel energie. Pentru alimentarea locuintelor, echipamentul imbunatateste factorul de putere si reduce tensiunea. Se evita inclusiv salturile de energie ce pot arde echipamentele.
La electrocasnice poate fi montat un dispozitiv care arata precum un microcalculator, de aproximativ 20 de centimetri si poate reduce energia consumata cu 15%. Se alimenteaza de la sursa, printr-o priza obisnuita, iar pretul este de 200 de euro pentru aparatele electrocasnice si poate ajunge la 15.000 de euro.
Este loc pe piata
Un economizor pentru uz casnic nu depasea 100 de euro, iar investitia se amortiza intr-un an. Reprezentantii Digitline Automatizari Bucuresti spun ca au vandut pana acum patru economizoare, dar ca oferta este aproape inexistenta, desi ar exista o piata pentru aceste aparate. Avantajul conferit de aceste aparate vine si din faptul ca regleaza tensiunea electrica, nu doar ca reduc consumul. Electrica nu furnizeaza de fiecare data tensiunea nominala de 220 V, ci cu 10% mai mare, ceea ce face sa creasca consumul de putere cu 20%. Astfel, daca se reduce tensiunea, curentul va cobori si el si ambele vor determina o scadere a puterii
Dupa un an, pe profit
Investitia in aceste aparate va fi amortizata intr-un an, spun comerciantii, iar dupa aceea se va merge numai pe profit.