Faceți căutări pe acest blog

24.10.07

De unde pot fi obtinute informatii despre fondurile europene

Persoanele care cauta informatii despre fondurile europene pot apela la site-urile institutiilor publice, gen Guvern, ministere si diverse agentii. De cele mai multe ori insa, calitatea acestor informatii este pusa in umbra de modul in care sunt prezentate, de limbajul folosit mult prea tehnic pentru un om de rand si de faptul ca uneori sunt incomplete.
Ministerul Economiei si Finantelor (www.minind.ro), la sectiunea "Fonduri Structurale" ofera informatii detaliate referitoare la modalitatea de accesare a fondurilor si la documentele in baza carora banii europeni sunt disponibli pentru Romania. Totusi, informatiile sunt destul de tehnice fiind accesibile doar celor care au cel putin notiuni de baza referitoare la accesarea fondurilor europene.
Alta sursa de informare privind anunturile pentru depunerea de proiecte si licitatiile deschise este site-ul Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Pe langa cereri acesta pune la dispozite si ghidurile solicitantului pentru fiecare sursa de finantare disponibila in acel moment.
La randul lor, paginile de Internet ale Agentiilor de Dezvoltare Regionala (organismele care gestioneaza programele si proiectele finantate din fonduri structurale) merita consultate pentru a afla despre posibilitatile de finantare din surse europene, atat programul PHARE cat si fonduri structurale.
Odata epuizate informatiile institutiilor publice urmatorul pas poate fi paginile web ale firmelor de consultanta. Dezavantajul este ca multe dintre acestea nu ofera informatii complete, cei interesati urmand sa-i consulte, evident contra cost.
Daca institutiile publice pun la dispozitie formularele care trebuie completate pentru a obtine o finantare din fonduri europene si anunta atunci cand acestea pot fi depuse, firmele de consultanta se ofera sa-i ajute pe cei interesati sa-si croiasca un drum prin teancurile de documente pana la banii europeni. Oferta unei astfel de firme poate merge de la a tine cursuri in urma carora cel interesat poate scrie singur o cerere de finantare, pana la serviciul propriu-zis de consultanta: elaborarea a dosarului de finantare si a tuturor documentelor cerute de finantator. Trebuie retinut faptul ca serviciile oferite de catre firmele de consultanta specializate sunt contra cost, cel mai adesea perceput ca un anumit procent din valoarea proiectului
Cea de-a treia alternativa sunt site-urile oficiale destinate fondurilor structurale precum www.eufinantare.ro, www.infoeuropa.ro sau www.euractiv.ro. Acestea prezinta intr-un mod foarte accesibil posibilitatile de finantare, posteaza anunturile de proiecte lansate de institutii publice si publica o serie de articole legate de finantarile europene in Romania.
Pe www.eufinantare.ro, informatiile sunt structurate pe tipurile de actiuni si politici ale UE, ca, de exemplu, programe operationale, fonduri structurale si fonduri pre-aderare. La fiecare sectiune se pot gasi informatii generale despre aceste fonduri europene, obiective, categorii de beneficiari, iar informatiile sunt preluate de la Comisia Europeana sau autoritati publice. Exact aceste este si cel mai mare avantaj al consultarii unor astfel de site-uri: faptul ca aduna din mai multe surse si structureaza informatiile despre posibilitatea de accesare a fondurilor europene. Mai mult, pun la dispozitie si link-urile pentru a descarca de pe site-urile institutiilor dosarele de finantare si pot informa prin e-mail despre noile posibilitati de finantare atat la nivel european cat si national.

adrese-utile.ro