Frenezia investitiilor in IT, in special in Silicon Valley, dar cu rezonanta in toata lumea, aminteste de anul 1999, cand industria era pe val, dar dupa care a urma un crah la bursa soldat cu mii de falimente, locuri de munca pierdute si perioade dificile pentru toate companiile din domeniul high-tech.
Noul boom al tehnologiei poate fi observat foarte usor, daca luam in considerare de exemplu faptul ca trei firme aproape identice, cu obiect de activitate similar, au reusit sa obtina finantari de zeci de milioane de dolari de la investitori, scrie cotidianul american USA Today. Exemplul analizat se refera la Jangl, Jaxtr si Jajah, trei firme de telefonie pe Net, cu nume si servicii apropiate, care au adunat 50 de milioane de dolari de la diversi investitori atrasi de mirajul miliardelor promise de tranzactia eBay - Skype.
Specializat in comuniatii pe Internet, Skype a fost cumparat de eBay anul trecut pentru 4 miliarde de dolari, iar cei care investesc in noile firme VoIP spera in castiguri similare pentru investitiile lor. Insa, Skype a fost un pionier si un lider - a reusit sa depaseasca aproape Yahoo care avea zece ani avans cu Yahoo Messenger, iar Skype continua sa fie un serviciu extrem de popular. Asa ca, ce sanse au, gandind la rece, noii veniti?
USA Today spune ca la fel se intamplau lucrurile in Silicon Valley in 1999, cand s-au investit miliarde in firme care copiau unele de la altele idei, produse si modele de afaceri, iar crahul nu a intarziat sa apara, cu efecte la fel de bine resimtite in toata lumea.
Investitiile totale in firme start-up, in Statele Unite, au crescut in primele sase luni cu 9% fata de anul trecut, releva studiile date publicitatii de Venture One si Ernst & Young. In San Francisco, zona care cuprinde si Silicon Valley, peste 400 de companii au primit finantari de peste 10 milioane de dolari anul acesta.
Investitiile au dus in sus salariile profesionistilor IT, au creat mii de locuri de munca noi, au stimulat din nou zona infloritoare din 1999. Iar in spatele butoanelor de control se afla aceiasi jucatori care au suflat in pinzele primului crah, cel din 2000.
“In zona Silicon Valley nu mai gasesti pe nimeni care sa nu aiba propriul plan de afaceri in buzunar”, povesteste un specialist in industria IT, care a scris si despre primul boom si crah al domeniului. “Povestea se repeta din nou”, a avertizat el.
Problema numarul unu ramane aparitia firmelor noi ca ciupercile dupa ploaie, singurul lucru bun fiind cresterea competitiei in diversele servicii IT, deseori numite Web 2.0. Numai la o prima vedere pot fi gasite 34 de site-uri aparute anul acesta si care toate propun realizarea de retele sociale (social networking), un segment extrem de popular si preferat de investitori, dar pe care sunt deja zeci de concurenti foarte puternici.
USA Today spune ca pina si oamenii de afaceri din industrie recunosc ca exista pericolul unui crah. Dar toti spera ca ei sa se numere printre firmele care vor supravietui acestei prabusiri, pentru a face afaceri in continuare. Deocamdata, sumele investite in IT nu se compara cu cele dinaintea crahului dot com. In 2000, in prima jumatate a anului, inainte de prabusire, investitorii au pompat 52,2 miliarde de dolari in firme IT&C, iar anul acesta in primele 6 luni suma este de “numai” 14,5 miliarde de dolari.
Bloombiz.ro Newsletter