Faceți căutări pe acest blog

20.8.08

Windows se pregateste sa moara?

Microsoft a inceput deja cercetarile pentru sistemul de operare care va lua locul Windows-ului.
Intitulat Midori, acest sistem de operare este radical diferit de sistemele cu care ne-a obisnuit Microsoft, anunta BBC.
Spre deosebire de Windows, sistem de operare a carui arhitectura a fost definita la inceputurile internetului, noul sistem de operare este centrat pe accesul la internet si interactiunea cu acest mediu si nu mai este la fel de strans legat de functionarea pe un singur PC.
Desi despre Midori se vorbeste de mai multa vreme, abia acum au fost publicate mai multe detalii, dupa ce presa a putut avea acces la documentele interne privind cercetarile legate de Midori.
Nevoia de Midori s-a impus in conditiile in care Windows-ul nu mai putea face fata noilor tehnologii si modului in care oamenii folosesc aceste tehnologii. Windows s-a impus pe piata in perioada in care fiecare utilizator folosea o singura masina si acest lucru ii era suficient.
Iar principala problema este faptul ca paradigma actualelor sisteme de operare, daca e sa-i credem pe specialisti, este legarea sistemului de operare de suportul hardware pe care acesta este instalat.
Iar aceasta relatie stransa cu partea de masina a calculatorului determina un intreg sistem de interdependente.
Ori daca Micorosoft ia in calcul depasirea acestei pardigme, cauzata de faptul ca oamenii au dobandit o mobilitate mult mai mare decat acum 20 de ani si, mai mult decat atat, atunci cand lucreaza la calculator o fac folosind informatii stocate atat local cat si extern, in cele mai variate locuri din lume, rezultatul va fi un sistem de operare operabil fara stransa legatura cu o anumita structura hardware.
Midori este considerat ca o tentativa a Microsoft de a face fata virtualizarii din ce in ce mai mari care se practica in tehnologia computerelor.
Cu aceasta tehnologie a virtualizarii "motorul" sistemului de operare poate fi foarte mic si usor de transferat pe alte masini si poate fi adaptabil unui numar foarte mare de aplicatii.
Principala problema pe care Microsoft o va avea de rezolvat este cea financiara, in masura in care va implementa un astfel de sistem de operare volatil, si aceasta deoarece, in momentul de fata, 80% dintre pachetele Windows vandute sunt cumparate atunci cand oamenii cumpara un nou PC.
Cu alte cuvinte, afacerea Windows este strans legata de masinile pe care acesta functioneaza si creste in masura egala cu vanzarea de PC-uri.