Faceți căutări pe acest blog

6.5.09

Replici celebre din cinematografia romaneasca

sursa acasa.ro

Chiar daca nu aduc stralucirea covorului rosu de la Hollywood, filmele autohtone surprind prin scenariu si prin replicile spumoase care raman in mintea consumatorului roman, fie el un cinefil inrait sau un amator al genului. La fel cum propozitii intregi din reclamele de tot soiul de la televizior ne ghideaza comportamentul cat si relatiile interpersonale, la fel se intampla si cu productiile romanesti. Pana la urma, tot graiul romanesc este cel mai dulce si asa cum nu uitam de marmota care invelea ciocolata in staniol si de puiul congelat care tot zbura, mai mult ca sigur ca ne aducem aminte atunci cand vrem sa mai descretim fruntile de „Un fleac, m-au ciuruit” al lui Sergiu Nicolaescu sau „O cafeluta, o biscuite” a lui Dem Radulescu. Tocmai de aceea m-am gandit sa intocmesc un top 10 cu replicile celebre din filmele romanesti ante si post-decembriste care si-au castigat nemurirea in mintea noastra chiar daca productiile in sine ne-a placut sau nu.

10. „Chestii, socoteli” – Secretul lui BachusCine ar fi crezut ca replica aceasta, pe care mai mult ca sigur fiecare dintre noi o folosim de cel putin 2-3 pe zi, a pornit de la nea Puiu Bumbescu jucat cu atata arta de Stefan Mihailescu Braila in Secretul lui Bachus (1984) al lui Geo Saizescu. Nea Puiu Bumbescu sau Bachus, era un soi de "Nasul" in varianta damboviteana. In spatele unui omulet boem si jovial se ascundea un rechin autoritar, care era stapanul unei retele imense, compusa din negustori mai mici dar si „granguri” cu functii mari. Bumbescu avea un tic verbal pe care-l repeta obsesiv: "Chestii, socoteli...".

9. „De ce trag clopotele, Mitica?” – De ce trag clopotele, Mitica?Aceasta replica a fost folosita in repetate randuri de personajul lui Stefan Banica in unul din filmele lui Lucian Pintilie, replica care de altfel da si titlul peliculei. Care era raspunsul la aceasta intrebare, dat de Stefan Iordache? Simplu si la obiect: „De franghie monser, de franghie”.

8. „De ce dai ma, de ce dai?” – ReconstituireaReplica ii apartine lui George Mihaita in filmul lui Lucian Pintilie din 1987, „Reconstituirea”. Pelicula a fost considerata de multi critici drept una dintre cele mai bune capodopere romanesti, mai ales ca era in mare parte si documentar, dar si pentru replica lui Mihaita care isi incheie de altfel rolul triumfal cu o alta replica celebra. „Te doare ma? Ma doare!”, se stinge razand personajul lui George Mihaita, in bratele celui mai bun prieten.

7. „In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a hranit" – ColumnaVorbele sunt spuse de Gheorghe Dinica, un actor care a creat nenumarate personaje de exceptie, in rolul Bastus din filmul istoric Columna, realizat in 1968 de catre regizorul Mircea Dragan.

6. „Averea dumitale? Doua buzisoare, doua tatisoare" – Zestrea domnitei RaluAceasta vorba batjocoritoare este folosita de Haiducul lui Saptecai, personajul lui Florin Piersic, catre actrita Aimee Iacobescu in filmul Zestrea domnitei Ralu regizat de Dinu Cocea dupa un scenariu scris de Eugen Barbu. Aceasta pelicula a facut cariera datorita stilului noeortodox de exprimare pentru un film comunist.

5. „Fir-ati ai dracului cu melcii vostri" – Senatorul melcilorAvandu-i in prim-plan pe Cecilia Barbora si Dorel Visan, filmul post-revolutionar Senatorul melcilor de Mircea Daneliuc, a ajuns celebru datorita acestei replici.

4. „Mai bine Marin, decat submarin” – Nea Marin MiliardarReplica pe care o foloseste Nea Marin, personajul lui Amza Pellea in filmul Nea Marin Miliardar este memorabila in mintea oricarui iubitor de comedii. Aflat in itari, in apa marii, inainte de a se da la fund, de teama Vetei, Nea Marin foloseste replica aceasta starnind hohote de ras fie ca vezi pelicula pentru prima data sau pentru a 10-a oara.

3. „Ia cu scoarta sa-ti treaca duhoarea aia...hai ia cu vreascuri, ca-i padurea mare” – BD la munte si la mareTrilogia BD-urilor lui Mircea Dragan ramane in istoria celor mai bune comedii din cinematografia romaneasca. Toate cele 3 serii de aventuri ale Brigadei Diverse abunda de replici dintre cele mai comice si pline de talc de la „Patraulea, Trandafire...dormiti bai” pana la „Numai mutre noi, numai mutre noi” si celebra vorba de duh spusa cu zaduf de Gogul lui Dem Radulescu, suparat pe cherchelirea lui Patraulea (Jean Constantin): „Ia cu scoarta sa-ti treaca duhoarea aia...hai ia cu vreascuri, ca-i padurea mare”.

2. „Un fleac...m-au ciuruit!” – Cu mainile curateRegizorul si actorul Sergiu Nicolaescu este autorul si interpretul acestei replici incredibil de des parafrazate si in zilele noastre, din episodul Cu mainile curate (1972), a cunoscutei serii a Comisarului. Intr-un interviu acordat cu ceva timp in urma, Sergiu Nicolaescu marturiseste ca replica nu figura in scenariul initial: „Mi-a venit in momentul acela!". Un moment mai mult decat inspirat, am putea spune.

1. „Nu trage dom‘ Semaca, sunt eu, Lascarica!" – Ultimul cartusDesi este cea mai haioasa si mai celebra replica reprodusa intr-un film romaneasc, aceasta poarta un fundament oarecum inexistent. Replica a facut cariera intr-o forma care nu figura in filmul original, Ultimul cartus, al lui Sergiu Nicolaescu. Adevarata replica a personajului, interpretat de Gheorghe Dinica, se prezenta de fapt asa: „Dom‘ Semaca! Sunt eu, Lascarica! Va rog sa credeti, dom‘ Semaca, ca nu v-am tradat! Am fost adus aici cu forta! M-auziti, dom‘ Semaca?". Replica a intrat insa in folclorul autohton intr-o forma prescurtata, mai accesibila, si azi probabil ca majoritatea dintre cei care o citeaza in diverse imprejurari nu au habar ca ea era construita, de fapt, altfel.