Faceți căutări pe acest blog

14.5.09

Romanii, prea saraci ca sa faca economii

sursa EVZ


În ultiimii ani, românii nu prea s-au preocupat să pună un ban la ciorap, astfel că în 2008 numai 29% din conaţionalii noştri au economisit ceva bani, arată un studiu realizat de Henley Centre Headlight Vision pentru Aviva Group.

Deşi criza ne-a bătut la uşă în ultimele luni ale anului trecut, puţini au fost cei care s-au gândit să-şi asigure un sprijin financiar pentru viitor. „Cei mai prevăzători au fost bucureştenii şi dobrogenii, 38% şi respectiv 35% declarând că au făcut economii pentru situaţiile neprevăzute. La polul opus, adică aceia care nu au pus bani la ciorap, în topul regiunilor se regăsesc locuitorii din estul ţării.

„Trei sferturi dintre aceştia nu au economisit şi nici nu plănuiesc să îşi schimbe comportamentul în viitorul apropiat”, se mai arată în studiul Aviva. Dintre puţinii români care şi-au pus bani deoparte, doar 7% au reuşit să economisească cel mult 100 euro/an. În acelaşi timp, circa 4% dintre respondenţi au declarat că au pus de-o parte peste 1.500 euro/an, peste 10% dintre aceştia fiind bucureşteni.

Tinerii cred că situaţia se va schimba în bine

Printre motivele principale care îi împiedică pe români să economisească se numără faptul că nu îşi pot permite, spun 64% dintre respondenţi, se mai arată în studiul Aviva. Un alt motiv este că au credite prea mari în prezent. Totodată, alţi 25% nu economisesc din cauză că ori nu au încredere în produsele financiare, ori din cauza riscului de a-şi pierde banii.

Cea mai interesantă categorie a celor chestionaţi aparţine celor 7% care au declarat că preferă mai mult să cheltuiască banii decât să-i economisească util. Cu privire la viitor, cei mai optimişti rămân tinerii cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani, 35% dintre aceştia consideră că situaţia se va schimba în bine şi că vor avea posibilitatea de a pune bani deoparte. „Dintr-un studiu, realizat anterior de Aviva, a reieşit că românii ar fi economisit mai mult dacă anticipau criza”, declară Shah Rouf, directorul general al Aviva România.