Faceți căutări pe acest blog

16.11.09

capital - ROMÂNIA DUPĂ 20 DE ANI: Top 10 aberaţii legislative

sursa capital.ro

10. Taxa de trecere a frontierei
Între noiembrie 1993 şi decembrie 1994, românii au fost obligaţi să plătească o taxă de trecere a frontierei de fiecare dată când ieşeau din ţară.

9. Legi comuniste în capitalism: amendă pentru tăiatul vacii
În iunie 1992, Torcică Ion a fost amendat de fiscul din judeţul Dâmboviţa din cauză că a tăiat un viţel în curte. Viţelul nu era nici furat, nici nu urma să fie vândut la negru. Deci, unde e greşeala?

8. Nu-ţi poţi vinde casa dacă ai amendă de circulaţie
În 2007, Guvernul a modificat prin ordonanţă Codul Fiscal. Un articol aparent inofensiv poate deveni o gravă încălcare a dreptului de proprietate. Cetăţenilor li se interzice să vândă imobile dacă au amenzi sau impozite neplătite.

7. Abuzuri: când mascaţii te dau afară din imobilul proaspăt retrocedat
Un caz incredibil: unor cetăţeni româno-brazilieni li se retrocedează o vilă în Primăverii. Credeţi că pot să se mute şi să trăiască în ea? Sau să o vândă? Nimic mai greşit! Dacă pe imobil au pus ochii şefii Serviciului Român de Informaţii, rişti să te trezeşti în miez de noapte cu mascaţii care te dau afară din casa pe care ai acte. Întreaga poveşte se găseşte într-o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva statului român.

6. Cetăţeanul, la mâna serviciilor
Un cetăţean din Bârlad a cerut ca timpul petrecut în închisoare, pe motive politice, pe vremea comunismului, să-i fie recunoscut ca vechime în muncă, după cum prevedea o lege din 1990. Statul a depus în justiţie un document din care reieşea că respectivul a fost legionar, pentru ca, ani buni mai târziu, să recunoască greşeala: a fost o coincidenţă de nume!

5. Apartamente la două salarii medii
Întârzieri, amânări, modificări. Nici la 20 de ani de la Revoluţie, regimul proprietăţilor confiscate de comunişti n-a fost clarificat. Întreg demersul a pornit cu stângul, în condiţiile în care chiriaşii au fost dintotdeauna favorizaţi faţă de proprietarii deposedaţi. În 1992, apartamentele construite de stat s-au vândut pe două salarii medii.

4. Taxa radio TV la firme
În 2003, guvernul a hotărât că nu doar persoanele fizice, ci şi firmele trebuie să plătească o taxă pentru serviciul public de televiziune şi radiodifuziune. Decizia aberantă a fost anulată abia anul acesta, la Curtea Constituţională.

3. Găurile legislative care au permis fraudele de la SAFI şi FNI
România se poate „lăuda” în prezent cu una dintre cele mai slab dezvoltate pieţe de capital din Uniunea Europeană, iar scandalurile SAFI şi FNI au avut un rol important în dărâmarea încrederii în piaţa de capital. Nici acum, România n-a reuşit să ajungă la acelaşi număr de investitori pe piaţa de capital pe care-l avea înainte de scandaluri.

2. Achiziţiile publice: sursă de îmbogăţire pentru apropiaţii puterii
Romsilva, instituţie de stat, cumpără ace de cravată cu 5 milioane de lei bucata în 2004. Preţul este de 200 de ori mai mare decât cel real. Însă magistraţii decid că achiziţia a fost legală. Motivul: portiţele din legea achiziţiilor publice.

1. Nu ne vindem ţara!
Dreptul străinilor de a deţine terenuri şi proprietăţi imobiliare în România nu a existat, practic, până în 2007 - odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Unii politicieni, activi şi azi, au vrut să extindă restricţiile şi la firmele cu acţionari străini.