Faceți căutări pe acest blog

23.7.10

Anecdota Cu Maimute – Explica Sistemul Sanitar Romanesc

sursa: http://www.contraboli.ro/anecdota-cu-maimute-explica-sistemul-sanitar-romanesc/

Povestea se deruleaza in felul urmator: Avem o cusca, in care bagam 5 maimute.

In interiorul custii, atarnam de un fir de ata o banana si sub aceasta montam niste scari. In putin timp, una dintre maimute va incerca sa urce scarile sa ia banana. Imediat ce atinge scarile, aruncam pe celelalte maimute o galeata de apa rece.

Dupa o vreme o alta maimuta va incerca aceeasi miscare, cu acelasi rezultat… celelalte maimute primesc un dus rece. In scurt timp, imediat ce o maimuta va incerca sa ia banana, celelalte o vor impiedica.

Acum putem renunta la apa rece. Scoatem o maimuta din cusca si o inlocuim. Maimuta nou aparuta vede banana si incearca sa urce scarile. Surprinzator pentru ea, celelalte maimute o ataca.

Dupa doua trei incercari, va invata ca daca incearca sa ia banana, va lua bataitza.

Ulterior, scoatem inca una din prima echipa de 5 maimute si o inlocuim si pe aceea. Se intampla aceeasi poveste, cu observatia ca si maimuta inlocuita precedent o va ataca. Indiferent cate maimute ai schimba de aici incolo, modelul de reactie conditionata se va pastra. De cate ori o maimuta noua incearca sa urce scarile, va fi atacata. Majoritatea maimutelor care reactioneaza in acest fel habar nu au de ce nu e permisa manevra, dar totusi participa.

Odata inlocuite toate maimutele din primul grup, practic niciuna dintre maimutele din cusca nu a fost stropita vreodata cu apa rece. Totusi nimeni nu indrazneste sa se apropie de banana. De ce? Pentru ca toata lumea stie ca “asa se fac lucrurile pe-aici”.

Asa, stimat cititor, se fac politicile sanitare in Romania. Ba mai mult, daca esti una dintre maimutele noi intr-un spital romanesc, si intrebi de ce se fac lucrurile cum se fac, vei fi privit ca un obraznic.

Daca imi permiteti, maimutele stropite de comunisti, care acum sunt cele care sar la gatul tinerilor nu sunt atat de rele pe cum suntem noi, ca acceptam.