Faceți căutări pe acest blog

17.4.07

Master pe chat pentru cursanţi ocupaţi

Pentru cei care doresc să urmeze un master în afaceri, dar nu pot din cauza programului încărcat de la serviciu, avem veşti bune. În România, se dezvoltă tot mai mult oferta de mastere care se desfăşoară exclusiv prin internet, fără a fi nevoie de prezenţă în campus.

În urmă cu doi ani, Radu Vornicu era manager de achiziţii al firmei elveţiene Valtronic. La 36 de ani, avea o experienţă bogată în afaceri. Crescuse „odată cu ţara“, dobândind majoritatea cunoştinţelor intuitiv, din practica de zi cu zi. De formaţie inginer, Vornicu a simţit nevoia să-şi completeze cunoştinţele şi a decis să urmeze un master în domeniul economic. „Ştiam foarte multe lucruri din punct de vedere practic din activităţile pe care le făcusem. Dar asta nu este suficient. Un manager are nevoie şi de studii formale de specialitate“, afirmă Radu Vornicu. Astfel, a decis să meargă... din nou la şcoală. Dar pentru că serviciul era foarte solicitant, nu avea posibilitatea să frecventeze cursurile unui master de tip clasic, ci avea nevoie de un program flexibil. S-a înscris la programul de master online din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), la care cursurile se desfăşoară numai prin internet, fără să fie obligat să ajungă în amfiteatru, prezentându-se doar la examene.

Peste 1.300 de masteranzi la programele online

Procedura de înscriere la masteratul online este simplă. Solicitantul îşi trimite dosarul prin poştă, iar instituţia îl confirmă de primire. Cei care sunt admişi la cursuri primesc coduri de acces şi parole pentru a putea accesa pe site-ul ASE informaţiile pentru fiecare materie.

Dar cum se desfăşoară un curs online? „Profesorul postează la începutul fiecărei săptămâni materialele cursului sub forma unor fişiere de tip pdf, word, powerpoint, audio sau video“, spune Florina Mohanu, director al Departamentului Campus Virtual şi Televiziune al ASE din Bucureşti. Materialele cursului conţin ceea ce trebuie să citească studenţii, dar şi cerinţele temelor pe care aceştia trebuie să le efectueze şi să le trimită profesorului, tot prin internet, la termenele stabilite.
„Discuţiile“ dintre profesori şi studenţi se efectuează pe forumuri şi chat-uri şi, dacă se impune, chiar şi prin telefon. Forumurile sunt deschise de către profesor săptămânal şi conţin întrebări la care studenţii trebuie să răspundă pentru a fi evaluaţi. Examenele se desfăşoară în sesiune, numai la sfârşit de săptămână, într-unul din centrele teritoriale ale ASE.

Deşi constrângerile spaţio-temporale în cazul acestor programe sunt eliminate, activitatea studenţilor este foarte strâns monitorizată de către profesori. „Profesorul are acces la raportul de activitate al cursantului, care redă fidel fiecare accesare a acestuia pe platforma de e-learning“, precizează Florina Mohanu. „La masterul online nu poate exista noţiunea de absenţă de la curs sau seminar. Masterandul îşi găseşte resurse de timp în funcţie de programul său individual“, adaugă Mohanu.

În prezent, ASE are peste 1.300 de masteranzi la programele online. La cursuri sunt înscrişi şi români care locuiesc în străinătate. Pentru anul universitar viitor, instituţia speră să atragă şi străini printre studenţii săi. „Aşteptăm cursanţi străini începând cu anul universitar 2007/2008, când vom lansa oferta de mastere online în limbi străine“, conchide Florina Mohanu.
În „funcţiune“ mai există şi programele de master online la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA şi la Universitatea „Spiru Haret“. La cea din urmă instituţie, taxa este de 600 lei pe semestru, iar la SNSPA, 925 lei pe semestru. „Spiru Haret“ are mastere în principal pe Drept, dar şi câteva pe business.

Cum faci masteratul online

ADMITERE Condiţiile de admitere la masterat prevăd concurs de dosare, în cazul în care numărul candidaţilor depăşeşte numărul de locuri alocate. În acest caz, selecţia se realizează pe baza mediei generale de absolvire a studiilor universitare şi a altor criterii stabilite de conducerea facultăţii.

TAXE Programele de masterat au numai locuri cu taxă. Masterul de la ASE se desfăşoară pe durata a trei semestre, taxa pentru fiecare semestru fiind în prezent de 1.200 lei. Taxa este aceeaşi cu cea de la masterele clasice.

DIFERENŢE Pentru masterul online există aceeaşi programă şi aceiaşi profesori ca la cursurile obişnuite. Şi diplomele sunt identice. Singura diferenţă constă în modul în care profesorii şi studenţii comunică şi interacţionează.

Programele oferite de ASE

Pentru anul universitar în curs, la ASE există opt programe de master online: analiză financiară şi evaluare, baze de date, business, comunicare şi relaţii publice, finanţe, management public, managementul informatizat al proiectelor, marketing online, relaţii publice şi comunicare în afaceri.
Pentru 2007, oferta se va extinde. Studenţii se vor putea înscrie şi la programe în limbi străine.