Faceți căutări pe acest blog

25.7.07

avem o tara frumoasa. pacat ca e populata

sursa: evz

53% dintre bucuresteni ar pastra un telefon mobil gasit, chiar daca proprietarul l-ar cere, releva un experiment facut de "Reader’s Digest".

Mai mult de jumatate dintre bucuresteni si-ar insusi un telefon gasit, chiar daca in acest timp proprietarul ar suna disperat ca sa-l recupereze. Asta ne plaseaza pe penultimul loc intr-un clasament intocmit de revista „Reader’s Digest”, in urma experimentului facut in 32 de capitale ale lumii.

Cei mai cinstiti s-au dovedit slovenii din Ljubljana, care au returnat 29 de telefoane din cele 30 gasite, urmati de candienii din Toronto (28 de telefoane returnate), iar pe ultimul loc, dupa Bucuresti (cu 14 telefoane), stau chinezii din Hong Kong (cu 13 telefoane) la egalitate cu malaysienii din Kuala Lumpur. Experimentul s-a desfasurat anul acesta, in Saptamana Mare, inainte de Paste, ceea ce a mai trezit, intr-o oarecare masura, cinstea din unii conationali.

Romanii le inchideau imediat

Redactorii revistei au dorit sa afle cati oameni ar inapoia un telefon pe care l-ar gasit intr-un loc public, cati ar suna la numerele memorate in el, ca sa-l depisteze pe proprietar si cati si l-ar insusi. La nivel mondial, scorul a fost multumitor, 68% dintre cele aproape 1.000 de telefoane „pierdute” au fost recuperate, mai mult de jumatate dintre orasele supuse testului reusind sa-l treaca intr-un procent onorabil.

Un element ce i-a deosebit pe romani de restul participantilor la test a fost faptul ca de indata ce gaseau aparatul (un Nokia 2610 nou, in valoare de 260 de lei) il inchideau, astfel ca recuperarea devenea imposibila. In celelalte tari, redactorii revistei apucau sa discute la telefon cu gasitorul si de multe ori il convingeau sa-l inapoieze.

„Un chelner de la restaurantul Monte Carlo, din Cismigiu, a vazut telefonul abandonat de noi, l-a ascuns sub servetul alb de pe mana si l-a inchis. O doamna l-a gasit in parc si l-a inapoiat dupa doua zile, spunand ca au convins-o fiicele ei, iar doua batranele din Militari au raspuns la telefon si au zis ca oricum nu stiu sa umble la el”, a povestit Georgiana Capuerde, editor la „Reader’s Digest”, din peripetiile experimentului. Noua dintre cei care si-au insusit mobilele aveau intre 30 si 40 de ani, cinci aveau intre 50 si 60 de ani, unul avea 20 de ani si altul 14 ani.