Faceți căutări pe acest blog

13.7.07

Portretul celui mai bogat om al planetei: Carlos Slim Helu

Nu detine avioane private, evita birourile ostentative, si mare parte din anii '90 a avut la mana un ceas simplu, de plastic. Chiar daca poseda un laptop, spune clar si hotarat ca nu il foloseste: "sunt adeptul hartiei si nu al aparatelor electronice".

Nu te-ai astepta la asemenea atribute din partea unui om care, conform ultimelor rapoarte, l-a intrecut pe Bill Gates in cursa pentru cel mai bogat om de pe Pamanat.
Magnatul mexican Carlos Slim detine acum 67.8 miliarde dolari , spre deosebire de fondatorul Microsoft, a carui avere este de 59.2 miliarde dolari, conform siteului financiar Sentido Comun.
Cele mai recente cifre aratate de Forbes, in luna aprilie, il situau pe Slim, 67 de ani, pe pozitia a doua intre Bill Gates si omul de afaceri Warren Buffett.
Profituri substantiale
Averea mexicanului a fost "ajutata" de cresterea cu 27 % a valorii actiunilor detinute in cadrul America Movil, cea mai mare companie de telefonie mobila din America Latina, unde Slim are o participatie de 33%.
De asemenea, Slim detine grupul financiar Inbursa, precum si conglomeratul industrial Grupo Carso, avand in posesie de la restaurante pana la magazine retail.
In momentul de fata, firma sa de constructii, Ideal, este in proces de constructie a unui centru comercial, si a numeroase scolil si spitale in Mexic.
Cu o diploma de inginer si fanatic declarat al baseball-ului, Slim a inceput sa faca bani investind la bursa.
In timpul crizei economice din America Latina de la inceputul anilor '80, Slim si-a facut un renume(si un profit substantial) prin achizitionarea de companii aflate in pragul falimentului, la preturi foarte mici, reusind apoi sa le vanda la preturi exorbitantei.
In 1990, a anticipat privatizarea Telefonos de Mexico (Telemax)- companie de telecomunicatii de stat.
Asemenea lui Buffett, Slim a reusit sa incheie o serie de acorduri circumspecte, cumparand actiuni la Apple, cand acestea costau 17$ bucata. In momentul de fata, o actiune la Apple depaseste 100 $.
Scepticismul filantropiei
Fiu de imigrant libanez, el i-a lansat pe cei trei fii ai sai in afaceri, fiind cunoscut pentru spiritul sau filantropic(desi nu poate fi comparat cu Gates sau Buffett)
Slim s-a aliat cu fostul presedinte american, Bill Clinton, lansand o campanie impotriva saraciei in America Latina, cauza pentru care a strans, prin cele trei fundatii caritabile detinute, nu mai putin de 6 miliarde dolari.
Conform unui studiu al Bancii Mondiale, jumatate din populatia Mexicului traieste in saracie, multi dintre acestia considerand ca Slim nu a donat indeajuns, mai ales ca firmele sale sunt omniprezente in viata de zi cu zi a mexicanilor, si deci foarte cunoscute.
Totusi, sustinatorii sai spun ca o parte din critici este nedreapta, datorandu-se in mare parte recentei pozitii castigate in topul super-bogatilor.Slim nu este convins ca filantropia este cel mai bun mod de a ajuta omenirea.
"Gates trebuie sa studieze cum sa lupte impotriva saraciei pentru a avea un succes asemanator cu cel al Microsoft, deoarece caritatea nu a rezolvat problema", a declarat Slim pentru USA Today.
"Sunt convins ca saracia nu se poate indeparta doar cu donatii sau evenimente caritabile, ci trebuie contrata cu investitii in sanatate, educatie si locuri de munca."
Inca activ, magnatul a spus ca nu are nicio intentie sa se retraga din afaceri pentru a se concentra pe actiuni caritabile, asa cum a facut Gates.
"Bogatia este ca o livada. Trebuie sa imparti fructele, dar nu si copacii", a conchis Carlos Slim.

Bloombiz