24.12.10
Cinci felicitări de Crăciun uşor de făcut
Felicitări de Crăciun - bradul dintre pagini.
Felicitări de Crăciun - îngeraşul.
Felicitări de Crăciun - brăduţ decupat şi fotografia destinatarului
Felicitări de Crăciun - culoare şi bucurie.
16.11.10
5.11.10
Fitness pentru creier
sursa romanialibera
Anumite exerciţii, care pot fi făcute şi pe computer, te ajută să dezvolţi noi legături între neuroni şi să ai un tonus cognitiv mai bun.
Te poţi relaxa şi scăpa de stres cu ajutorul unor „exerciţii pentru minte", un fel de teste psihologice, care îţi pun capul la contribuţie, fără să te obosească însă.
Se practică 30 de minute pe zi
Astfel de exerciţii îmbunătăţesc memoria, cresc puterea de con centrare, te ajută să fii mai rapid în luarea deciziilor. Ca să ai re zultate este nevoie să le faci constant, timp de trei săptămâni, aproape zilnic sau măcar la două zile. „Aşa cum antibioticele se iau riguros, tot aşa aceste exerciţii trebuie practicate zilnic, timp de 30 de minute", spune Stelian Marian, director general Synergon Con sulting, firma care a adus CD-ul „Brain Fitness" pe piaţa din România. Cercetătorii în neuroştiinţe au arătat că aceste tehnici de exer sare mentală pot face diversele reţele de neuroni să funcţioneze mai bine. „Nu se vor naşte alţi neuroni, dar este posibil să dezvoltaţi noi legături între ei, să aveţi un tonus neurologic şi cognitiv mai bun".
a murit Adrian Paunescu
cea mai recenta poezie:
De la un cardiac, cordial
De-aicea, de pe patul de spital,
Pe care ma gasesc de vreme lunga,
Consider ca e-un gest profund moral
Cuvantul meu la voi sa mai ajunga.
Ma monitorizeaza paznici minimi,
Din maxima profesorului grija,
In jurul obositei mele inimi
Sa nu ma mai ajunga nicio schija.
Aud o ambulanta revenind,
Cu cine stie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind
Cu care se trateaza cicatricea.
Purtati-va de grija, fratii mei,
Paziti-va si inima, si gandul,
De nu doriti sa vina anii grei,
Spitalul de urgenta implorandu-l.
Eu va salut de-a dreptul cordial,
De-a dreptul cardiac, precum se stie,
Recunoscand ca patul de spital
Nu-i o alarma, ci o garantie.
Va vad pe toti mai buni si mai umani,
Eu insumi sunt mai omenos in toate,
Da-mi, Doamne, viata, inca niste ani
Si tarii mele minima dreptate.
20.10.10
Se apropie zapada - 10 pasi ca sa-ti pregatesti masina de iarna
sursa 4tuning.ro
1. Anvelopele de iarna - esentiale!
Nu demult am scris toate avantajele pe care le are un set de anvelope de iarna. De ce sunt foarte bune si ce fac ele exact, puteti citi AICI. Insa un lucru este clar - masina pe timp rece, fara anvelope de iarna, este ca pianul fara clape. Adica destul de greu de folosit...
2. Presuri speciale de interior
Si presurile pentru interior sunt ca anvelopele, pe sezoane. Daca masina ta are presuri din material textil, acelea sunt dedicate sezonului estival. Se murdaresc repede si se usuca foarte greu, daca intri in masina cu picioarele ude sau pline de zapada. Asadar, chiar de la inceputul sezonului ploios si pana la sfarsitul iernii, e bine sa schimbi cele 4 presuri din interior cu unele de cauciuc. Cauciucul nu permite umezelii sa ajunga la mocheta si pastreaza zapada sau apa in santurile pe care le are presul. Mai sunt si niste presuri speciale de noroi, la fel de bune iarna, care au o buza mai mare. Scopul este acelasi - daca intram in masina cu picioarele pline de noroi sau zapada, murdaria si umezeala sa ramana acolo. Ulterior, aceste presuri se pot scutura usor de murdarie si apa. Un set de presuri de cauciuc costa de la 40 la 100 de lei.
3. Antigelul - verificat la fiecare inceput de iarna
Chiar daca stim ca masina noastra noua sau veche are antigel la nivel, este necesar sa-l verificam imediat cum sunt semne ca temperaturile coboara spre 0 grade. O mica fisura sau scurgere in sistemul de racire, poate duce la scaderea nivelului de lichid. De obicei, aceste scurgeri nu sunt vizibile, pentru ca antigelul se evapora repede, in loc sa curga pe asfalt. Deci chiar daca nu gasim pete de lichid sub masina, sunt sanse sa avem o scurgere. In plus, la unele masini, gura de alimentare poate fi inselatoare - chiar daca vedem lichid in radiator, putem avea surprize. Deci, e bine sa verificam nivelul antigelului din instalatia de racire si sa adaugam daca e cazul. Un bidon cu 4 litri de antigel concentrat costa intre 40 si 90 de lei.
4. Lichidul de spalare a parbrizului
Majoritatea soferilor au in vasul dedicat lichidului de spalare a geamurilor (parbriz sau luneta) lichid estival. Asta pentru ca pe timp de vara, in magazine gasim aproape exclusiv numai acest tip de lichid, care ingheata la sub 0 grade. In plus, este si mai ieftin decat lichidul care nu ingheata decat la temperaturi foarte mici. Asadar, cand se apropie venirea temperaturilor mici, trebuie sa ne asiguram ca in vasul special dedicat acestui lichid avem solutie pentru sezonul rece, care rezista la -20 sau chiar -30 de grade. Temperatura de inghet este scrisa pe bidon. Ce se intampla daca nu avem lichid special de iarna? Vasul de plastic se poate sparge, la fel si motorasele care duc lichidul la stropitoare, la fel si furtunele. Deci decat sa avem o cheltuiala inutila, mai bine verificam. Un bidon de 5 litri cu lichid de iarna costa in jur de 15-20 de lei.
5. Atentie la stergatoare!
Atunci cand parcam masina intr-un loc in care ramane peste noapte sau peste zi, mai multe ore, e bine sa ridicam stergatoarele. Motivul este unul clar - acestea vor ingheta si se vor lipi de parbriz. Prin urmare, nu le vom mai putea folosi si exista riscul sa le stricam, sau sa ardem releul de la stergatoare. Deci chiar daca e masina dvs. si ati parcat-o unde trebuie, nu e rau sa ridicati stergatoarele cand temperatura este sub 0 grade Celsius.
6. Chedere lipicioase
Se intampla ca dupa mai mult timp in care am lasat o masina in frig sa deschidem usile cu greutate. Cel mai greu este la masinile coupe sau cabrio care au portiere fara rama la geamuri. In aceste cazuri, putem folosi o solutie speciala pe baza de silicon, cu care sa ungem chederele masinii. Acestea nu se vor mai lipi de usa si astfel nu vom ramane in frig, incercand sa intram inauntru. In plus, salvam si chederele si nu le mai rupem. Un tub de solutie pentru chedere si lubrifiere costa in jur de 20 de lei.
7. Verificati bateria
Este cunoscut faptul ca la frig, bateriile se descarca mult mai repede. De exemplu, pe timp de iarna, daca lasam o masina nepornita mai multe zile, cresc sansele ca bateria sa se descarce si sa nu mai porneasca motorul. In principal, o baterie noua sau una buna nu are voie sa faca asa ceva, dar la o baterie veche ne putem astepta sa cedeze. Deci, trebuie verificat martorul bateriei daca este pe culoarea verde. In caz contrat, fie o incarcam la redresor, fie cumparam una noua. Insa, in ambele situatii, trebuie sa ne asiguram ca alternatorul incarca cum trebuie. O baterie noua costa intre 200 si 1000 de lei, in functie de capacitate.
8. Alimentati cu mai mult combustibil
De fapt, aici ne referim la a avea mai mult combustibil in rezervor pe timp de iarna. Daca vara, asteptam sa se aprinda becul pana sa alimentam, pe timp rece este bine sa nu lasam niciodata mai putin de un sfert din rezervor plin. Motivul este unul simplu - in benzina exista multa apa, care ramane la suprafata combustibilului in rezervor. Daca apa intra in conducte sau in pompa de benzina si ingheata, riscam sa ajungem cu masina in service. Vara, masina mai balbaie si face nazuri, dar nu se intampla nimic grav, insa daca iarna apa ingheata, nu e de bine deloc. Deci nu uitati sa mergeti cu minimum un sfert de rezervor plin, in orice situatie!
9. Echipament necesar pe timp de iarna
Cum vine frigul, e bine sa ne dotam masina cu cateva lucruri utile, pe care sa le avem in portbagaj sau la indemana. In primul rand, avem nevoie de o perie speciala de zapada (10-20 de lei), un razuitor de gheata pentru parbriz (5-10 lei), lanturi antiderapante pentru roti (100 de lei), cabluri de alimentare cu curent (50 de lei), lopata (40-60 de lei). Daca aveti o masina mare si mergeti pe drumuri care nu se curata, un sac de nisip sau sare este binevenit.
10. Cum ne punem la drum cel mai eficient
Peria de zapada trebuie sa o luam mereu cu noi in casa. Coboram la masina si stergem de zapada zona portierei, pentru a intra in masina. Pornim motorul masinii, dam drumul la dezaburirea lunetei si la caldura, pe pozitia dezaburire parbriz. Daca avem incalzire in scaune, putem da drumul si la aceasta, ca sa incalzim scaunul din timp. Iesim din masina si stergem masina de zapada, inclusiv pe plafon. Daca e cazul, folosim lopata ca sa dam la o parte zapada din dreptul rotilor. Daca este gheata, folosim razuitorul pentru geamuri. Pentru ca am dat drumul la sistemul de dezaburire, munca ne va fi mult mai usoara. Cu masina curatata de zapada, ne putem urca in masina si porni la drum.O astfel de pregatire pentru plecare, daca este gandita din timp, nu trebuie sa ne ia mai mult de 10 minute.
O iarna usoara!
Predictiile lui Alvin Toffler pentru urmatorii 40 de ani
- Africa de Sud va beneficia de o crestere economica sustinuta, in timp ce Orientul Apropiat va deveni "un amestec de religii, miscari religioase si etnii", se afirma in studiul realizat de Toffler Associates, un cabinet de consultanta infiintat de scriitorul si futurologul american de succes Alvin Toffler, autorul celebrului roman "Socul viitorului", publicat in 1970.
- Stiinta si tehnologia se vor dezvolta intr-un ritm atat de rapid, incat cei mai multi oameni nu vor putea sa "digere" acest aflux de informatii si vor fi tentati sa se "deconecteze" de la acest ritm de viata mult prea trepidant.
- Un numar tot mai mare de oameni isi vor cultiva propriile legume si isi vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai putin de marii producatori si distribuitori din industria alimentara.
- Internetul de mare viteza va deveni o veritabila norma in domeniu, iar videoconferintele, devenite deja o practica curenta in zilele noastre, le vor permite angajatilor din viitor sa nu mai mearga la birou si sa lucreze din orice colt din lume.
- Doar cateva tari vor mai fi considerate in viitor "state politienesti" - in principal Coreea de Nord si Iran.
- China isi va consolida statutul de putere economica majora, se va alia cu Brazilia si cu India pentru a influenta ratele de schimb ale monedelor, dar si cu Venezuela si cu cateva state africane pentru a-si asigura necesarul energetic.
- Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a se aproviziona cu sapte metale rare, indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar si a unor dispozitive si produse specifice, precum radarele, armamentul, instalatiile eoliene si automobilele hibrid.
- Dezvoltarea unor forme alternative de energie va crea "perdanti intr-o lume post-hidrocarburi", precum Arabia Saudita, Iran, Irak, cateva state din zona Golfului Persic, dar si Rusia si Venezuela.
- Crestinismul se va extinde in tarile din emisfera sudica, iar musulmanii vor emigra in numar mare catre tarile din Occident.
- Schimbarile climatice vor genera o serie de conflicte, iar topirea ghetarilor va conduce la descoperirea unor noi zacaminte minerale si petroliere. Cresterea nivelului apelor marilor si oceanelor va provoca o deplasare masiva a populatiei din zonele de coasta.
- Fenomenul de imbatranire a populatiei va conduce la cresterea de patru ori pe plan mondial a cheltuielilor totale cu pensiile si cu ingrijirile acordate persoanelor in varsta, iar sistemul american al asigurarilor de sanatate va inceta sa existe in forma sa actuala.
- Rapiditatea cu care vor fi transmise informatiile va determina omenirea sa intre in era "petabyte-ului", o unitate de masura, de stocare si de putere informatica superioara deja mult uzitatului gigabyte.
12.10.10
11.10.10
4 din 7
Retineti ca e o parere personala, bazata pe experienta si nu pe date statistice. Revolutia industriala/tehnologica a fost promovata ca o mare oportunitate pentru umanitate: reducerea volumului de munca pentru muncitori si cresterea calitatii prin automoatizarea proceselor. Adica standardizarea produselor si cresterea timpului liber. Liber de munca platita, liber pentru a fi organizat in orice alta forma la alegerea “purtatorului”: pasiuni non-comerciale, somn, plimbare, arta, citit, dezvoltare spirituala, columbofilie sau orice altceva. Stimularea creativitatii, evitarea monotoniei si chiar statul “degeaba”, rautacios numit de unii “lene” (un construct cultural demn de pierdut pe drum).
Practic lucrurile stau exact pe dos: lumea noastra bazata pe profit si acumulare nu vrea sa lase garda jos. Sistemele economice dominante sunt construite pe paradigma “mai mult e mai bine”, contrar legii nescrise care spune ca orice surplus este transferat in circuitul planetei. Animalele si plantele nu acumuleaza mai mult decat strictul necesar, viata e fluida si planeta ca sistem unitar are nevoie ca elementele ei sa fie lasate sa circule liber. Sistemul nostru economic ignora aceasta interdependenta si noi acumulam din ce in ce mai abitir. Ce? Cam tot ce putem la nivel material: bani (adica hartie, metal si plastic), mancare, produse electro-casnice, masini, case, terenuri, haine, incaltaminte etc. De cele mai multe dintre ele nu avem nevoie cu adevarat si obiceiul de a ne ingropa mortii cu obiectele favorite sau utile pentru viata de dupa s-a cam pierdut.
Toata spirala asta nebuna a cauzat supraproductia (iar pentru ca materiile prime sunt cvasi-finite nu vom putea continua in ritmul asta la nesfasit) si distributia inegala a acumularii (pentru ca mai putin de 20% din oameni acumuleaza mai mult decat tot restul). Mai mult, paradigma acumularii este raspandita ca fiind unica sansa de “dezvoltare” si “progres” la nivelul planetei; umanitarele conferinte impotriva saraciei pornesc de la premisa ca toti oamenii trebuie sa atinga acelasi standard de viata: cel vestic (desi participantii recunosc ca nici vorba ca asa ceva sa fie vreodata posibil).
Acumularile fara noima si alti factori au adus asa numita criza financiar-bancara din ultimii ani, care ii afecteaza cel mai puternic desigur pe cei de la baza piramidei: muncitorii. Cei care isi inchiriaza calitatile, experienta si cunostintele cu ora, ziua sau luna unei companii, organizatii sau institutii. In plina criza ni s-a spus ca salariile vor fi taiate dar ca vom munci mai mult sau cel putin la fel de mult, pentru ca productia nu poate fi oprita. Trebuie sa continuam sa alimentam sistemul (nefunctional si “too big to fail”) pentru a putea iesi din criza auto-indusa. Muncim ¬ sa producem pentru a acoperi “gaurile” – care cresc si ne obliga – sa muncim si mai mult.
Ce fel de logica o fi si asta? Adica dupa ce ai transformat toata lumea “civilizata” in datori la banci, traitori pe credit, “beneficiari” ai unui salariu din care vad prea putin, le ceri sa stranga cureaua pentru a iesi la liman? Civilizatia noastra se bazeaza pe sclavie voluntara, pe acceptarea unui sistem in care esti o simpla rotita, cu un grad de libertate egal cu jocul piulitei care te strange pe ax. Sistemul modeleaza societatea si nu invers; esti intrebat de mic ce vrei sa te faci cand vei fi mare, fara sa ti se spuna ca de fapt optiunile sunt limitate (depinde de meseriile la moda si de ce nise sunt libere in sistem). Asa crestem ca oameni care nu sunt in stare sa-si recunoasca si aleaga libertatea, care sunt indoctrinati intr-un sistem politico-economic, care se dezvolta nearmonios cu accentul pe cariera, profesie, subzistenta; asa trece viata pe langa noi in timp ce suntem pre(a)ocupati cu a face/a avea si prea putin cu a fi.
Notati ca generalizarile si simplificarile sunt intentionate pentru a putea sugera dimensiunile tabloului intr-un spatiu restrans. Nu demonizez sistemul actual, nu sunt suporter al nici unei ideologii din cele considerate clasice in politica. Observatia mea simpla e ca avem nevoie (si) de o schimbare a felului in care privim munca si scopul ei, daca vrem sa ducem societatea in care traim in alta directie decat cea actuala si sa ne bucuram mai mult de viata. Scriu textul acum pentru ca sunt pregatit sa fac pasul asta eu insumi alaturi de altii. Pentru ca 4/7 zile lucratoare si/sau reducerea numarului de ore de lucru pe zi si/sau trei luni de vacanta/concediu pe an poate fi media decenta la care putem ajunge. E nevoie de un efort urias de a iesi din cutia pe care ne-am construit-o cu migala atata timp, dar ganditi-va pentru o secunda la efecte posibile in viata noastra de fiecare zi.
Cateva semne ca oamenii incep sa intemeieze sub-culturi alternative:
- O firma de design din SUA care da liber tuturor angajatilor pentru un an, odata la sapte ani, intr-o practica menita sa sporeasca atat succesul si creativitatea firmei, cat si sa sprijine dezvoltarea personala armonioasa: http://www.ted.com/talks/lang/eng/stefan_sagmeister_the_power_of_time_off.html
Am mai scris despre Patagonia ca alt exemplu aici http://think.hotnews.ro /incalcand-regulile-¬-profit-si-protectia-mediului-intr-un-sistem- capitalist-in-boxa-¬acuzatilor¬-¬patagonia¬.html
- Comunitatea Los Horcones, Mexic, cu munca in functie de prioritatile punctuale ale comunitatii si capacitatea de a se adapta rapid la schimbarea acestora http://loshorcones.org/index_eng.html
- Conceptul de downshifting intr-un interviu cu Aurora Liiceanu http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t154473.html
- Economia bazata pe timp in loc de bani http://www.culturemagic.org/TimeBasedEconomics.html
P.S. sunt incurajat de ce am gasit in Romania in domeniu in ultimul an!