Faceți căutări pe acest blog

31.7.08

Microsoft Research : The vision

Top 10 cele mai bune beri din lume

Iata topul celor mai bune beri ale acestei veri, de care, din pacate, romanii se pot bucura in foarte putine locuri din tara:
Adnams East Green: "Bea bere si salveaza planeta!" este deviza celei mai bune beri, care se poate gasi si in Romania.
Fuller’s Organic Honey Dew, bere importata din America de Sud, cu o consistenta usor cremoasa si o aroma intensa de miere.
Meantime IPA, considerata berea blonda speciala care "l-a improspatat" pe Rajul Indiei in secolul 19, este o bautura extrem de apreciata, poate si pentru gustul sau intens piperat si cu aroma de citrice.
Shepherd Neame Whitstable Bay este o bere importata din Noua Zeelanda, cu un gust picant si o aroma de flori si citrice.
Budweiser Budvar, cea mai celebra bere din lume, este imbunatatita cu malt din Moravia, hamei floral Saaz si apa minerala de izvor si are un usor gust amarui de vanilie. Budweiser, cea mai populara bere din Statele Unite, este cunoscuta in toata lumea dupa reclamele sale trasnite. Wazzz up?
Duvel, in traducere "diavol", este o bere suculenta, obtinuta prin trei procese succesive de fermentatie (doua in berarie si una chiar in sticla, dupa imbuteliere).
St Austell Clouded Yellow este o bere obtinuta dupa o reteta germana, cu vanilie, dar si cu aroma intensa de banane.
Young’s Kew Gold: La fiecare sticla vanduta, firma Young’s face cate o donatie in contul Gradinii Botanice Regale.
Brakspear Oxford Gold este o bere engleza de renume, fabricata printr-un procedeu special de fermentatie.
Goose Island IPA, una dintre cele mai bune beri din lume, se consuma in combinatie cu o felie de portocala si biscuiti sarati.

30.7.08

Gata cu criza de personal din IT

Până de curând, IT-ul s-a aflat constant între domeniile cu cea mai aprigă fluctuaţie de personal. După primele şase luni ale anului, specialiştii remarcă o încetinire a migraţiei angajaţilor, dar şi a ritmului de creştere al salariilor.

„Anul trecut, nu mă surprindea să aud că demisionau oameni după trei sau şase luni; acum, contactăm angajaţi care sunt de un an şi jumătate-doi în aceeaşi companie şi care ne spun că nu vor să plece“, spune Vivien Untaru, director al firmei de resurse umane Von Consulting, cea care a organizat luna trecută primul atelier dedicat recrutorilor din domeniul IT. Însă, noua provocare pentru companii, care abia se făcea simiţită până de curând, este dorinţa angajaţilor cu specializare
superioară de a părăsi ţara sau de a lucra pentru clienţi de pe pieţe externe, ca freelanceri. „Există şi acum oameni care sunt dispuşi să plece din firmă chiar şi după şase luni, dar doar în străinătate“, spune Vivien Untaru, explicând că „nu are sens să se mute la altă corporaţie de aici, unde ar avea acelaşi salariu“.
De altfel, companiile cele mai expuse la acest risc sunt multinaţionalele. „În general, cei care vor să plece sunt specialiştii în soluţii complexe gen SAP, dezvoltate de jucători importanţi pe piaţă, cum sunt Oracle, IBM şi Microsoft“, spune Ioana Moholea, project manager în cadrul companiei de resurse umane Perspective Group. Un astfel de angajat are parte, în România, de un venit lunar de circa 2.000 - 2.500 de euro, nivel care ajunge la circa 4.500 de euro în Marea Britanie, 6.000 de euro în Olanda şi chiar peste 7.000 de euro în ţara preferată de programatorii români, Elveţia.
Un studiu realizat la finalul anului trecut de Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii (ATIC) arăta că, în medie, unul din zece angajaţi din IT va emigra anul acesta. „În general, pleacă cei care sunt foarte buni specialişti, mai puţin oameni care se ocupă de analiza de business, de exemplu“, apreciază Ioana Moholea.
Deşi diferenţa dintre salariile acordate de companiile din România şi cele din Occident s-a redus semnificativ în ultimii ani, angajatorii de aici dau semne că şi-ar fi atins limita de sus.
Primul an în care oferta
ajunge cererea
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, veniturile salariale din sectorul de cercetare, dezvoltare şi informatică erau, în luna mai a acestui an, cu doar 12% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului trecut, de o creştere mai mare bucurându-se doar angajaţii specializaţi în telecomunicaţii: 19%.
Pe de altă parte, recrutorii contactaţi de Capital apreciază că salariile din IT sunt printre cele mai uniforme din piaţa muncii, diferenţele dintre pachetele oferite de companiile din domeniu fiind minime. Astfel, salariul unui absolvent fără experienţă este de 700-1.000 de euro, diferenţa la acest nivel fiind determinată de profilul facultăţii absolvite, de tema lucrării de diplomă şi de proiectele din timpul şcolii.
„IT-ul este, probabil, singurul domeniu în care studiile universitare mai au importanţă reală“, spune Vivien Untaru, exemplificând cu o companie-client care, între mai mulţi candidaţi, l-a preferat pe unul care proiectase o pompă de apă. Apoi, un angajat cu experienţă de doi-trei ani va câştiga, în general, între 1.000 şi 1.500 de euro, în funcţie de aptitudini, iar salariile de peste 2.000 de euro le sunt rezervate fie celor care au experienţă peste cinci ani, fie angajaţilor care au fost promovaţi pe un post de conducere sau care stăpânesc limbaje complexe de programare.
Potrivit studiului ATIC, anual, 5.000 de tineri îşi finalizează studiile în facultăţile autohtone de profil, în condiţiile unui necesar de până la zece mii de noi angajaţi în această industrie, în fiecare an, până în 2010. Ieşirea, anul acesta, a două generaţii de absolvenţi simultan, face ca 2008 să fie primul an în care acest necesar să fie satisfăcut, ceea ce va contribui la echilibrarea balanţei dintre cerere şi ofertă. „În general, angajatorii devin mai pretenţioşi“, conchide reprezentantul VON Consulting, şi, pentru prima oară în ultimii cinci ani, îşi permit să negocieze de pe o poziţie de forţă.

28.7.08

.netTiers + CodeSmith

.netTiers are a set of templates written in C# and is built to work with the CodeSmith template code generation platform. CodeSmith itself uses a familiar ASP.NET syntax so .netTiers is not written in any obscure language or syntax that you couldn't sit down and understand what's going on in a very short time. The power of .netTiers is that it is a templatized approach to a common problem, and does not prohibit you from changing things or knowing what is going on under the covers.

http://nettiers.com/

22.7.08

Cea mai veche Biblie accesibila pe internet

Primul fragment din cea mai veche biblie, "Codex Sinaiticus", adusa din Egipt de un savant german in secolul al 19-lea si apoi dispersata in patru tari, va putea fi consultat, incepand de joi, pe internet, a declarat directorul Bibliotecii universitare din Leipzig, transmite AFP.

Este "un prim pas decisiv" in cadrul unui proiect care-si propune ca pana in 2009 sa realizeze reconstituirea digitala si completa si postarea pe internet a intregului "Codex Sinaiticus", considerat de experti cea mai veche biblie din lume, se arata in comunicatul bibliotecii.

"Codex Sinaiticus", ce contine versiunea completa a Noului Testament, a fost scris in limba greaca, intre anii 330 si 350 d.c., pe piele de vaca, de catre calugarii manastirii Sfanta Ecaterina, situata pe muntele Sinai, in Egipt. Nu se cunosc motivele pentru care acest manuscris a fost impartit in mai multe locuri si nici momentul in care s-a intamplat acest lucru.

400 de pagini conservate astazi au fost aduse in Europa, in secolul al 19-lea, de savantul german Konstantin von Tischendorf, originar din Leipzig, in timpul a trei calatorii succesive.

Din cele 400 de pagini, 43 sunt depozitate din 1844 la Biblioteca universitara din Leipzig, restul fiind dispersate la British Library din Londra, la biblioteca nationala rusa din Saint-Pétersbourg si la manastirea Sf. Ecaterina din Egipt, a explicat Ulrich Schneider, directorul institutiei.

Incepand de joi, "peste 100 de pagini, din cele aflate la Leipzig si 67 din cele de la British Library, vor putea fi consultate pe site-ul www.codex-sinaiticus.net.", a declarat pentru AFP, directorul bibliotecii germane, Ulrich Johannes Schneider.

Fiecare fotografie a manuscrisului va fi completata cu o transcriere a textului din limba greaca. Cititorul va putea da clic pe cuvantul in limba greaca si va putea obtine traducerea pasajului in germana sau engleza.

Urmatorul fragment din editia virtuala a Bibliei, produs al unei cooperari internationale, va fi accesibil pe internet din noiembrie, potrivit lui Schneider.

21.7.08

suita de linkuri

Când ai de trimis cuiva prin e-mail o suită de linkuri, le poţi combina la http://linkbun.ch. Introdu linkurile unul după altul şi ţi se va genera un singur link. Destinatarul va accesa adresa şi i se vor dezvălui toate linkurile din grup.

15.7.08

Cum se citeste noua factura la gaze?

Incepand cu 1 iulie, factura la gaze se exprima in unitati energetice (lei/megawati/ora) in loc de unitati de volum (metri cubi).
Calculul energiei consumate se realizeaza prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu puterea calorifica superioara a acestora si cu un pret unitar exprimat in lei/MWh.
Noua formula de calcul a facturii va tine seama de calitatea gazului care, in prezent, nu este uniforma la nivelul intregii tari, existand diferente de pana la 15%. Astfel, factura va fi calculata cu urmatoarea formula: Energie = Volum x Putere Calorifica Superioara, relateaza Cotidianul.
Noul sistem de plata va contoriza energia efectiv folosita, in loc de volumul de gaze consumat, cum era pana acum, iar factura va evidentia calitatea gazului folosit.
Valoarea Puterii Calorice Superioare (PCS) este stabilita de operatorii retelelor de distributie si transport ori de producatori si variaza intre 9,7 si 11,5.
La nivelul intregii tari au fost identificate 314 zone de calitate, fiecare cu o valoare specifica a PCS care va fi comunicata furnizorilor de catre operatorul de transport.
Ulterior, fiecare consumator va putea gasi constanta valabila regiunii sale pe site-urile Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei www.anre.ro si ale furnizorilor.
Pentru Bucuresti, valoarea constantei a fost calculata la 10,5-10,6 unitati energetice, conform reprezentantilor Distrigaz Sud.
Modificarea sistemului de tarifare nu va conduce la majorari de pret la gaze, conform ANRE.
Desi aparent o valoare mai mare a PCS ar duce la o suma mai mare de plata, totusi calitatea superioara a gazului ar echilibra facturile la nivelul tarii.
"Un locuitor dintr-o zona a tarii unde este un gaz mai slab calitativ va consuma, sa zicem, un metru cub de gaze pentru incalzirea unui litru de apa.
In acelasi timp, in alta parte a tarii, unde gazul este superior calitativ, pentru incalzirea aceluiasi litru de apa s-ar consuma doar 0,8 metri cubi de gaze, deci facturile ar fi sensibil apropiate", a exemplificat Laurentiu Musat, director din cadrul Distrigaz Sud, pentru aceeasi sursa.
Ce n-au stiut sa spuna insa furnizorii este cum va sti cetateanul ca nu este pacalit la factura, avand in vedere ca cea mai mare mare parte a populatiei nu are acces la Internet pentru a putea verifica valoarea PCS aferenta zonei sale. In aceste conditii, vor lua de buna valoarea inscrisa pe factura, fara a sti ca este cea reala ori nu.
Consumatorii care au suspiciuni se pot adresa furnizorului, ANRE sau autoritatilor de protectie a consumatorilor. (sursa : Ziare.com)

Filme din cinemateca europeana - vizionate pe internet

Un nou site de cinema, Europa Film Treasures, care va pune la dispozitia cinefililor pelicule rare din 28 de cinemateci si arhive europene, va putea fi accesat in curand.

Pe 3 iulie, aproximativ 50 de filme inedite, produse in perioada 1898 - 1970, din lumea intreaga, subtitrate in cinci limbi straine - franceza, engleza, spaniola, italiana si germana - vor fi pentru prima data accesibile publicului larg, pe www.europafilmtreasures.eu. Initiatorii poiectului estimeaza ca pana la sfarsitul anului, pe site vor fi disponibile aproximativ 100 de filme, iar pana in 2012, numarul peliculelor va ajunge la 500. Productiile vor putea fi vizionate online, dar nu vor putea fi descarcate.

Pe langa filme, site-ul va gazdui contributii ale istoricilor si profesionistilor din domeniu, dar si comentarii ale cinefililor care il vor vizita.

Printre filmele disponibile se numara productii mute precum Bucking Broadway (1917), unul dintre primele western-uri ale lui John Ford, si La Guerre aerienne du futur (1909), unul dintre primele filme SF, in care Marea Britanie este atacata de o armata de montgolfieri.