Incepand cu 1 iulie, factura la gaze se exprima in unitati energetice (lei/megawati/ora) in loc de unitati de volum (metri cubi).
Calculul energiei consumate se realizeaza prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu puterea calorifica superioara a acestora si cu un pret unitar exprimat in lei/MWh.
Noua formula de calcul a facturii va tine seama de calitatea gazului care, in prezent, nu este uniforma la nivelul intregii tari, existand diferente de pana la 15%. Astfel, factura va fi calculata cu urmatoarea formula: Energie = Volum x Putere Calorifica Superioara, relateaza Cotidianul.
Noul sistem de plata va contoriza energia efectiv folosita, in loc de volumul de gaze consumat, cum era pana acum, iar factura va evidentia calitatea gazului folosit.
Valoarea Puterii Calorice Superioare (PCS) este stabilita de operatorii retelelor de distributie si transport ori de producatori si variaza intre 9,7 si 11,5.
La nivelul intregii tari au fost identificate 314 zone de calitate, fiecare cu o valoare specifica a PCS care va fi comunicata furnizorilor de catre operatorul de transport.
Ulterior, fiecare consumator va putea gasi constanta valabila regiunii sale pe site-urile Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei www.anre.ro si ale furnizorilor.
Pentru Bucuresti, valoarea constantei a fost calculata la 10,5-10,6 unitati energetice, conform reprezentantilor Distrigaz Sud.
Modificarea sistemului de tarifare nu va conduce la majorari de pret la gaze, conform ANRE.
Desi aparent o valoare mai mare a PCS ar duce la o suma mai mare de plata, totusi calitatea superioara a gazului ar echilibra facturile la nivelul tarii.
"Un locuitor dintr-o zona a tarii unde este un gaz mai slab calitativ va consuma, sa zicem, un metru cub de gaze pentru incalzirea unui litru de apa.
In acelasi timp, in alta parte a tarii, unde gazul este superior calitativ, pentru incalzirea aceluiasi litru de apa s-ar consuma doar 0,8 metri cubi de gaze, deci facturile ar fi sensibil apropiate", a exemplificat Laurentiu Musat, director din cadrul Distrigaz Sud, pentru aceeasi sursa.
Ce n-au stiut sa spuna insa furnizorii este cum va sti cetateanul ca nu este pacalit la factura, avand in vedere ca cea mai mare mare parte a populatiei nu are acces la Internet pentru a putea verifica valoarea PCS aferenta zonei sale. In aceste conditii, vor lua de buna valoarea inscrisa pe factura, fara a sti ca este cea reala ori nu.
Consumatorii care au suspiciuni se pot adresa furnizorului, ANRE sau autoritatilor de protectie a consumatorilor. (sursa : Ziare.com)