Faceți căutări pe acest blog

22.7.08

Cea mai veche Biblie accesibila pe internet

Primul fragment din cea mai veche biblie, "Codex Sinaiticus", adusa din Egipt de un savant german in secolul al 19-lea si apoi dispersata in patru tari, va putea fi consultat, incepand de joi, pe internet, a declarat directorul Bibliotecii universitare din Leipzig, transmite AFP.

Este "un prim pas decisiv" in cadrul unui proiect care-si propune ca pana in 2009 sa realizeze reconstituirea digitala si completa si postarea pe internet a intregului "Codex Sinaiticus", considerat de experti cea mai veche biblie din lume, se arata in comunicatul bibliotecii.

"Codex Sinaiticus", ce contine versiunea completa a Noului Testament, a fost scris in limba greaca, intre anii 330 si 350 d.c., pe piele de vaca, de catre calugarii manastirii Sfanta Ecaterina, situata pe muntele Sinai, in Egipt. Nu se cunosc motivele pentru care acest manuscris a fost impartit in mai multe locuri si nici momentul in care s-a intamplat acest lucru.

400 de pagini conservate astazi au fost aduse in Europa, in secolul al 19-lea, de savantul german Konstantin von Tischendorf, originar din Leipzig, in timpul a trei calatorii succesive.

Din cele 400 de pagini, 43 sunt depozitate din 1844 la Biblioteca universitara din Leipzig, restul fiind dispersate la British Library din Londra, la biblioteca nationala rusa din Saint-Pétersbourg si la manastirea Sf. Ecaterina din Egipt, a explicat Ulrich Schneider, directorul institutiei.

Incepand de joi, "peste 100 de pagini, din cele aflate la Leipzig si 67 din cele de la British Library, vor putea fi consultate pe site-ul www.codex-sinaiticus.net.", a declarat pentru AFP, directorul bibliotecii germane, Ulrich Johannes Schneider.

Fiecare fotografie a manuscrisului va fi completata cu o transcriere a textului din limba greaca. Cititorul va putea da clic pe cuvantul in limba greaca si va putea obtine traducerea pasajului in germana sau engleza.

Urmatorul fragment din editia virtuala a Bibliei, produs al unei cooperari internationale, va fi accesibil pe internet din noiembrie, potrivit lui Schneider.