Faceți căutări pe acest blog

13.2.08

Cum iti decorezi gradina

Poziţionarea: Primul lucru la care se gândeşte toată lumea este ca grădina să fie amplasată cât mai sub soare, dar nu este greşit deloc, spun specialiştii, să iei în calcul şi zona ceva mai umbroasă. În fond, intimitatea este esenţială când vorbim de grădină!; Mărimea: Zona de decor trebuie să fie suficient de spaţioasă, cât să te poţi desfăşura exact cum doreşti, dar, dacă aceasta acoperă mai mult de un sfert din toată grădină, va domina totul; Materialele: Foloseşte materiale complementare cu cele de la construcţia casei. De exemplu, dacă ai cărămidă de jur-împrejurul ferestrei, poţi folosi acelaşi stil şi în grădină. Pentru varietate, încearcă un mix de materiale, dar caută să nu foloseşti mai mult de 3 tipuri.
Pavajul cu piatră de râu, pietrişul şi nisipul sunt suficiente; Forma: Fii practic, dar aventuros! Formele neregulate merg excelent într-o grădină; Locaţia: Zona decorativă poate fi amplasată în faţa, în mijlocul sau în spatele curţii. Faţa este cel mai comun loc pentru amenajare. Cui nu-i place să iasă din casă şi să dea direct în mijlocul unor tufe de trandafiri sau într-un pârâiaş? Centrul este minunat pentru o grădină modernă, unde suprafeţele dure sunt înlocuite de iarbă. Iar dosul grădinii este un loc mai neconvenţional, dar foarte bun, mai ales pentru aceia cărora le place să lenevească pe şezlong până după apusul soarelui; Suprafaţa: Pietrişul poate trasa poteci foarte frumoase prin curte, poate fi folosit între plante, dar şi de jur-împrejurul unei suprafeţe pavate.
Nu este indicat pentru tot spaţiul unei grădini, fiindcă mobilierul, de exemplu, se poate scufunda în el. Piatra arată superb, dar cea naturală este destul de scumpă. Un alt dezavantaj – este alunecoasă pe vreme rea, de aceea este rezervată adesea pentru zonele foarte restrânse. Dalele sunt cea mai practică suprafaţă şi se găsesc într-o mulţime de culori şi texturi; Forma: Una circulară poate crea efecte interesante de jur-împrejurul plantelor. Ia în considerare două zone circulare, pavate, de diferite mărimi şi niveluri pentru un aspect mai puţin simetric. Un scuar pătrat în faţa grădinii poate arăta uşor cam plictisitor, în cazul în care nu cumva foloseşti o varietate de texturi.
Adaugă mici detalii în jurul florilor, cum ar fi construirea unui gard pitic pentru plantele agăţătoare. În orice caz, dacă ai o grădină pătrată, dreptunghiulară sau una în formă de L (cea mai economică dacă vrei să foloseşti şezlonguri), optează pentru o masă pătrată. Forma triunghiulară se potriveşte unui design modern;
Accesoriile: O pergolă este bună pentru a agăţa plantele, dar şi pentru a da un farmec aparte întregii grădini. Chiar dacă, de regulă, are formă dreaptă, una semicirculară este la fel de interesantă. O astfel de pergolă amplasată în spatele casei este perfectă pentru o grădină amenajată în stil mediteraneean. Cu ajutorul ei, poţi fragmenta grădina în spaţii restrânse. Îi adaugi astfel un element de mister, fără s-o faci să pară întunecată. De asemenea, o cărare lungă, dreaptă poate arăta cam plictisitoare de una singură, dar o pergolă o poate transforma într-un tunel de plante fascinant, care merge în orice fel de grădină.
Creează puţin mister
O grădină nu este bidimensională, aşa încât nu plănui să vezi totul dintr-odată. Grădina trebuie să te tenteze să o explorezi. Iată ce poţi face, concret: foloseşte paravane, spaliere sau borduri înalte, ca să nu poţi vedea toată grădina dintr-o singură privire. Efectele vizuale sunt totul! Pentru asta îţi trebuie piloni scunzi, obeliscuri şi tot felul de ramificaţii, astfel încât să nu poţi vedea până în fundul curţii. Creează iluzia că este mult mai mult în grădină decât poţi vedea la prima vedere. Taie mici găuri în gard, lasă special mici obstacole şi foloseşte oglinzi, pentru a adăuga un plus de spaţiu într-o zonă restrânsă. Creează o relaţionare. O grădină este frumoasă dacă toate ingredientele ei merg împreună.
Alege o temă specifică: victoriană, mediteraneeană sau sălbatică. Evită mixul de stiluri în grădină. Poţi avea câteva zone distincte, dar, dacă e mică, trei sunt suficiente. Pentru un aspect liniar, foloseşte cărări, şiroaie, grătare, borduri şi garduri pitice. Creează o zonă de interes! Un foişor, o căsuţă miniaturală, o sculptură, o fântână sau o „arhitectură” neaşteptată a plantelor, toate acestea sunt idei grozave pentru a atrage atenţia asupra unei zone distincte din grădină. De asemenea, creează multifuncţionalitate, documentează-te bine înainte de a alege florile şi creează puţin mister. Un aspect mai mult practic - dacă faci grătare în curte, este important să te asiguri că focul este suficient de departe de plante, pereţi şi gard. De asemenea, asigură-te că ai suficient spaţiu pentru ca toată lumea de la masă să fie în siguranţă.(sursa : Gandul)