Faceți căutări pe acest blog

20.2.08

Programatorii pot câştiga pe internet mai mult decât la patron

Cele mai importante platforme

www.elance.com
Este o platformă prin intermediul căreia firmele scot la licitaţie diferite proiecte pentru a găsi cei mai buni furnizori din lume, la cel mai convenabil preţ. Compania a fost fondată în anul 1999 şi are sediul central în Mountain View, California. Pe acest site se poate licita pentru proiecte din domeniul IT, pentru creare de planuri de afaceri, scriere de articole, traduceri, servicii juridice sau realizarea de proiecte de inginerie. Această platformă poate fi foarte utilă şi companiilor autohtone care doresc să găsească furnizori de servicii. Firma din România care a câştigat cel mai mult pe acest site este Spectra IT, cunoscută prin brandul Cratima. În ultimii trei ani, compania a obţinut contracte în valoare de peste 400.000 de dolari, din care 150.000 numai în 2007. O altă firmă autohtonă foarte activă este EnySoftware, care a obţinut contracte în valoare de aproape 328.000 de dolari în ultimii ani.

www.guru.com
Este un site mai puţin folosit de români. Cu toate acestea, are 4.614 membri din ţara noastră, cei mai mulţi fiind înregistraţi la secţiunea de programare (1.590) iar cei mai puţini, la cea de design/multimedia (702). Potrivit reprezentantei companiei, Bethany Fricker, persoana din România care a câştigat cei mai mulţi bani prin acest site (78.660 de dolari) este Cristiana Bard.

www.rentacoder.com
Este un site pe care românii sunt foarte activi. În luna ianuarie 2008, conaţionalii noştri s-au clasat pe locul trei la numărul de proiecte câştigate, după americani şi indieni. Într-un clasament al celor mai apreciaţi programatori din lume care lucrează prin intermediul acestui site, locul patru este deţinut de Mihai Pop din Craiova, prin firma Software Pop Service Electronic, iar locul trei, de o firmă denumită SoftMania. Ian Ippolito, fondatorul site-ului rentacoder.com, a mărturisit pentru revista Capital că firmele care pun proiecte la licitaţie sunt foarte mulţumite de modul în care lucrează românii, pentru că „sunt foarte muncitori, atenţi la detalii şi au abilităţi foarte bune de relaţionare cu clienţii“.