Faceți căutări pe acest blog

23.4.08

10 tehnologii de maine, azi

10 tehnologii de maine, azi

Mai tineti minte filmele vechi in care protagonistul principal trebuia sa stea cu orele in casa in asteptarea unui telefon important? Pentru multi dintre noi, acele timpuri sunt mult prea indepartate si oarecum neverosimile, deoarece ne-am obisnuit atat de mult cu tehnologia moderna incat ni se pare ca a fost aici dintotdeuna. Insa si tehnologia ultimilor ani incepe sa fie detronata. Revista Forbes a realizat o scurta lista a inovatiilor care ne vor face, in scurt timp, sa uitam de laptop, CD-uri sau chiar de aparatul foto.

Cine pleaca: Telefonul fix
Cine ramane: Telefonul mobil

Pana nu demult, telefonul fix era vital. Nu exista companie care sa poata supravietui fara asa ceva. Daca ne uitam la filmele vechi, vedem cum, de exemplu, ziaristii stateau ore in sir langa telefon, in asteptarea unui apel de la sursa care urma sa le ofere un subiect fierbinte, sau cum cautau un telefon public, pentru a transmite stirile la cald. Acum, insa, se vand anual circa un miliard de telefoane mobile la nivel mondial, ceea ce indica faptul ca telefonia fixa este pe duca. Totodata, tehnologiile VoIP (Voive over Internet Protocol - telefonie prin internet), cum ar fi Skype, vor face ca apelurile internationale
contra cost sa devina istorie.


Cine pleaca: Laptopurile greoaie
Cine ramane: Computerele ultramini

Nimeni nu contesta faptul ca laptopul reprezinta o evolutie semnificativa fata de computerele desktop. Dar dupa ce cari pe umar aproape 3 kg timp de 2 ore prin aeroport, incepi sa-ti doresti ceva mai mic. In ajutor iti vine noua generatie de PC-uri ultramini. Printre promotorii acestor noi masinarii este
gigantul Intel, care incearca din rasputeri sa isi plaseze noul cip, botezat Atom, in aparate mai mari decat telefoanele mobile, dar mai mici decat laptopurile. Iar daca degetele dumneavoastra sunt prea mari pentru tastele unui "ultramini", puteti oricand opta pentru o tastatura externa.


Cine pleaca: E-mail-ul
Cine ramane: Mesageria instant

Acum cativa ani, pentru a transmite un mesaj rapid, trebuia trimis un telex. Telexurile erau trimise de niste aparate imense, operate de specialisti. Daca erai in deplasare, trebuia sa gasesti un oficiu postal sau un centru de telex. Acum lucrurile s-au cam schimbat - puteti trimite mesaje instantaneu, direct
de pe telefonul mobil. Scapati astfel de durerile de spate cauzate de aplecarea peste telex si de drumurile dese la posta.


Cine pleaca: CD-urile
Cine ramane: iPod, Zune si restul playerelor MP3

Chiar daca iPod-urile si playerele MP3 din categoria lor nu au ajuns chiar peste tot in lume, este usor sa ne dam seama ca, la un moment dat, o vor face. Motivul principal pentru acesta este ca e mult mai comod sa porti cu tine cateva sute sau chiar mii de melodii intr-un dispozitiv care cantareste doar cateva grame decat sa cari o sacosa plina cu CD-uri audio.


Cine pleaca: Radioul din masina
Cine ramane: Radioul prin satelit

Nu demult, daca o masina avea un radio bun, se vindea mai bine. De fapt, daca stam sa ne gandim mai bine, cam asa e si acum, insa in prezent, in loc sa-ti echipezi masina cu un radio obisnuit, care prinde doar posturile din zona, iti poti lua unul digital, care receptioneaza semnal prin satelit si care iti
ofera posturi din toata lumea, fara reclame. Trecerea la radio digital nu este, insa, ieftina. Radiourile digitale nu sunt o dotare standard a masinilor, iar radiourile costa de la 100 de dolari in sus. De asemenea, trebuie sa platesti un abonament lunar.


Cine pleaca: Aparatul foto
Cine ramane: iPhone sau orice alt telefon mobil cu camera

Daca esti pasionat de fotografie, probabil ca nu vei renunta prea curand la aparatul foto. Insa nu toata lumea cauta poze perfecte, multi dorind, mai degraba, sa surprinda cateva instantanee decat sa faca poze artistice. Avantajele camerei de pe telefon: nu platesti doua aparate si nu le cari pe ambele dupa tine.


Cine pleaca: Numeroasele televizoare din casa
Cine ramane: SlingBox

Statisticile arata ca majoritatea familiilor occidentale detin mai mult de un singur televizor. SlingBox te scuteste de achizitia unui TV in plus. Cei care au dezvoltat SlingBox vroiau sa se uite la meciurile echipelor preferate oriunde s-ar fi aflat, asa ca au construit un aparat care redirectioneaza semnalul
de la cablul TV catre orice ecran digital, inclusiv catre laptopuri, PC-uri ultramobile sau telefoane celulare.


Cine pleaca: Ceasul desteptator
Cine ramane: Chumby

Nu-i asa ca e neplacut sa fii trezit dimineata de un DJ de la radio care iti tipa in ureche sau de o melodie la volum maxim. Aici intra in scena Chumby, al carui scop este sa aduca internetul in dormitorul tau. Aparatul arata cam ca o geanta din piele, cu ecran. Se conecteaza la internet prin Wi-Fi si downloadeaza tot ce ai nevoie pentru a-ti incepe ziua: prognoza meteo, muzica, stiri si diverse informatii. Aveti, insa, grija sa nu-l dati de perete dimineata.


Cine pleaca: Laptop-ul
Cine ramane: Google Docs

OK, Google Docs nu e o chestie pe care o porti cu tine. Insa in loc sa-ti cari laptopul dupa tine pentru a scrie un raport pentru seful tau in Word, poti scrie si salva direct in "Norul" Google. Tot ce trebuie sa faci este sa uploadezi documentele pe Google Docs si le vei avea la dispozitie oriunde te-ai afla. Nu ai nevoie de hartie sau de vreun editor de text scump. Totodata, Google pune la dispozitie si programe pentru sincronizarea documentelor cu laptopul tau, astfel incat sa le poti folosi in locuri unde nu te poti conecta la retea, cum ar fi in avion.


Cine pleaca: Hartile de hartie
Cine ramane: Dash

Daca esti genul care n-a reusit niciodata sa impatureasca o harta cum trebui sau care nu vrea nici in ruptul capului sa ceara indicatii, Dash e pentru tine. Dash nu este doar un alt GPS, el aduna informatii despre trafic, pentru ca tu sa stii unde sa NU te duci.

Un articol de: Alexandru Enache