Mai multi analisti reuniti la evenimentul Gartner Symposium au identificat si au scos in evidenta sapte tehnologii care sunt acum in faza de proiect, dar vor fi tehnologii comerciale intens utilizate in 2030, spun oficialii companiei americane Gartner.
Multe dintre tehnologiile care vor fi implementate de corporatii abia prin 2030 sunt acum in faza de proiect, unele sunt patentate, altele inca sunt cercetate de specialistii in domeniu. Urmatorii 25 de ani vor fi marcati de descoperiri si inovatii care vor sustine aceste sapte tehnologii, spune Gartner.
Toate aceste tehnologii sunt interesante, dar toate au nevoie de cercetari riguroase si testari intensive, tocmai de aceea vor deveni comerciale abia peste un sfert de secol. Cercetarile sunt detaliate in raportul “IT Grand Challenges” realizat de firma americana de analiza Gartner. Toate cele sapte au potentialul de a aduce importante beneficii economice, stiintifice sau sociale, care vor influenta aspecte ale vietii de zi cu zi. Astfel, companiile IT trebuie sa fie active in dezvoltarea acestor tehnologii daca vor sa beneficieze de sprijinul companiilor care vor fi interesate de aceste tehnologii.
In primul rand, cea mai mare batalie din industrie este urmatoarea generatie de baterii pentru echipamentele mobile. Gartner sustine ca pina 2033 vom avea baterii care se reincarca singure si nu va mai fi nevoie de nici un fel de activitate umana pentru ca ele sa aiba energie continuu. Urmeaza solutiile software pentru noua generatie de procesoare multi-core, care permit rularea simultana a mai multe aplicatii, iar fiecare poate folosi alt nucleu al procesorului pentru a eficientiza rezultatul final. Pentru aceasta programatorii vor trebui sa lucreze din greu la aplicatii.
Aparatele electronice si IT au nevoie de un nou sistem de control, care sa depaseasca sistemul cu taste, coduri sau alte elemente tactile. Fie o solutie pentru comenzi vocale si raspunsuri din partea unui sistem inteligent, fie implementarea solutiilor de control cu ajutorul gandurilor, ceea ce ar fi mult mai natural pentru utilizatorul obisnuit.
Urmeaza apoi solutii care sa realizeze automat traducerea din diverse limbi, dar sa reuseasca sa mentina un limbaj coerent, nu precum sistemele actuale, care complica textele suficient de mult pentru a face traducerea inutila. In fine, alta problema destul de importanta de rezolvat este gasirea unei tehnologii care sa permita stocarea a unei cantitati foarte mari de informatie si care sa nu se distruga in timp. Sa poata fi stocate informatii de peste 20 de ani si in diversele formate si tehologii folosite de oameni.
Programarea automata a aplicatiilor software ar putea creste productivitatea de peste 100 de ori, datorita faptului ca cererea de software creste constant, iar programatorii lucreaza cu totii peste norma si tot nu rezolva in intregime problemele.
In fine, cea de-a saptea problema de rezolvat este tot mai aproape de rezolvare. Este vorba de analiza activitatii IT astfel incat sa fie tradusa in profitabilitate, cost real, beneficii. Aici foarte multe companii promit o serie de unelte care pot permite managementului sa fie in control.
Un articol de Tiberiu Negulescu.