23.12.08
19.12.08
Cateva scurt metraje romanesti
http://czorzini.com/2007/01/28/ro-lampa-cu-caciula-de-radu-jude-scurtmetrajul-castigator-la-sundance/
Pe Aripile Vinului
Calatorie la oras -1-
Calatorie la oras -2-
Zapping - part 1 -
Zapping - part 2 -
18.12.08
Intunecarea globala
Intunecarea globala este rezultatul reducerii graduale a cantitatii de lumina care ajunge la suprafata Pamantului, observata de-a lungul catorva decade, de cand au inceput masuratorile sistematice in anii ’50.
Se crede ca se datoreaza cresterii numarului de particule poluante (fum, praf etc) eliberate in atmosfera prin activitati umane. Efectul variaza de la o locatie la alta, dar global cantitatea de lumina care atinge suprafata Pamantului a scazut cu 4% intre 1960 si 1990.
27.10.08
Nu genele ne conditioneaza
17.10.08
creier drept vs. creier stang
Sex cu delfini
Ce poate creierul
Ai reusit sa citesti? Am inceput direct cu testul pentru a avea efect maxim. Acum am sa incerc sa explic ce e cu primul paragraf :)
Este o traducere a unui text in engleza care circula pe internet de prin 2003, deci e posibil sa-l mai fi vazut pana acum. Nu face altceva decat sa demonstreze ca este suficient ca prima si ultima litera a unui cuvant sa fie la locul lor pentru a putea sa-l citim. Altfel spus, cand citim un cuvant ne uitam doar la prima litera, la ultima litera si la lungimea aproximativa (asta in cazul in care este un cuvant le lungime mica (2-4 litere) sau medie (5-9), pentru ca un cuvant gen srnlecomaodietaidsoitn e mult mai greu de citit (defapt pentru unii e greu de citit si in forma corecta, sternocleidomastoidian).
15.10.08
Creativitatea merge mana-n mana cu dezechilibrul mental
"S-au realizat peste 20 de studii care sugereaza faptul ca persoanele foarte creative prezinta des astfel de afectiuni", spune Kay Redfield Jamison, profesor de psihiatrie, conform CNN.
Expertii spun ca tulburarile psihice nu dau nastere intotdeauna creativitatii, precum nici creativitatea nu inseamna neaparat prezenta unor afectiuni mentale. Aceasta teorie ar putea explica insa de ce artisti ilustri, precum compozitorul Robert Schumann sau poeta Sylvia Plath au suferit de tulburari de comportament.
Studiul realizat de psihologii americani arata ca atunci cand oamenii se gandesc indelung la ceva, devin ori mai creativi, ori mai deprimati, ori amandoua in acelasi timp. Depresia tinde, totusi, sa se declanseze mai usor: "Daca te gandesti la diverse lucruri din viata ta...si apoi te gandesti din nou si din nou si din nou, ajungi la un fel de reflectare permanenta, iar cei care fac asta devin depresivi mult mai usor", spune Paul Verhaeghen, profesor de psihologie.
Persoanele creative dezvolta o hipersensibilitate fata de ce este in jurul lor - culori, sunete sau emotii, spune Mihaly Csikszentmihalyi, care preda psihologia la Universitatea Claremont. O astfel de hipersensibilitate ii poate face pe acesti oameni sa se ingrijoreze foarte mult pentru niste lucruri care, pe altii, nu ii preocupa prea tare, iar acest lucru poate duce la depresie, crede Csikszentmihalyi.
Studiul, realizat de cercetatorii Universitatii Stanford, a fost facut pe un grup de pacienti maniaco-depresivi si pe inca un grup de studenti absolventi de Litere si Arte. Cercetatorii au descoperit ca maniaco-depresivii au avut rezultate mai bune cu 50% la testele de creativitate, comparativ cu grupul de persoane sanatoase. Studiul nu arata insa clar care este legatura dintre cele doua.
Cum ar suna unele injuraturi romanesti in engleza
du-te-n pisicii ma-tii - go into your mother's cats
ce pusca mea? - what my gun?
pana mea - my feather
ce basca mea? - What my hat?
shiapa ma-tii (una mai moldovenaesca asa) - your > mather's onions
e cu capu! - he is with his head
da-te-n sange - go into blood
nu ma freca la icre - don't rub my fish eggs
ce faci ma? uite frec menta - rubbing the mint
ma doare la basca/cot/c*r - my hat hurts, my elbow hurts, my butt hurts
sa moara pestii mei - so my fishes shall die
plimba ursul - go walk the bear
ma doare-n paispe - it hurts in my fourteen
8.10.08
Noi metode de a scapa de amenda pentru radar
1. In momentul in care politistul va opreste pentru depasirea vitezei, la cererea dvs., el TREBUIE sa aiba asupra lui si sa va prezinte: certificatul de omologare a aparatului radar de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, buletinul de verificare metrologica in termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuarii verificarii si autorizatia de operator radar pentru cel care va incheie procesul-verbal. Lipsa oricaruia din aceste documente trebuie prevazuta de dvs. la rubrica "alte mentiuni" si este caz de nulitate absoluta a procesului-verbal.
2. Politistii nu au voie sa mearga cu radarul mobil oprit si sa-l porneasca atunci cand dvs. sunteti foarte aproape de el. Aparatul radar, conform normelor metrologice, are o functie de autotestare care se face automat la fiecare pornire a aparatului. Cat timp in partea stanga jos a fotografiei apare litera "T" aparatul radar nu si-a terminat autotestarea si conform normelor masuratorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislatiei rutiere (mai apare si o dunga alba care este exact peste ultima cifra din viteza prevazuta pe mijlocul fotografiei). De asemenea, tot conform normelor metrologice, politistii nu au voie sa foloseasca aparatul radar scos de pe suport deoarece nu se respecta unghiul de incidenta si nici nu au voie sa foloseasca un paravan pe care sa-l ridice la apropierea autovehiculului.
3. Aparatul radar de tip stationar nu poate fi amplasat in apropierea unei surse puternice de radiatii electromagnetice, adica un stalp de radio, televiziune, telefonie mobila sau, cel mai des, o instalatie electrica de inalta tensiune. Normele pentru proiectarea si amplasarea unei locuinte prevad pentru evitarea poluarii electromagnetice amplasarea locuintei la cel putin 200m de o retea electrica de inalta tensiune. Deci, aparatul radar trebuie sa fie cel putin la 200 m de instalatia electrica de inalta tensiune, in afara campului electromagnetic. Aparatul radar stationar are lungimea fasciculului de 400-500m. Daca acest fascicul este indreptat spre instalatia electrica de inalta tensiune in timpul masurarii ceea ce se poate determina foarte usor din fotografie, atunci distanta la care trebuie sa fie amplasat aparatul radar stationar creste pana la 400-500m functie de unghi.
4. Daca in fotografiile depuse in instanta drept probe de catre Politie apar mai multe autovehicule simultan, verificati in toate fotografiile distanta dintre dvs. si celelalte autovehicule. Daca aceasta variaza de la prima fotografie la a doua, atunci nu dvs. aveati neaparat viteza cea mare din toate si este clar ca se incalca normele metrologice care prevad ca masuratorile nu pot constitui probe daca circula simultan mai multe autovehicule si nu se poate determina CLAR autovehiculul vizat.
5. Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul care constata contraventia se numeste agent constatator. Agentul constatator este si cel care aplica sanctiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absoluta. Deci, daca un agent constata contraventia, dar procesu-verbal este intocmit de un alt agent (situatia in care se transmite viteza prin statie), procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare si in urma contestatiei dvs. instanta il va anula, va anula si amenda si punctele.
6. Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul constatator are obligatia sa aduca la cunostinta contravenientului ca are dreptul de a avea sau nu obiectiuni pe care sa le inscrie la rubrica "alte mentiuni" sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal. Deci, daca la rubrica "alte mentiuni" nu este completat nimic, atunci procesul-verbal este nul de drept si instanta il va anula si va anula si amenda si punctele.
7. Camerele digitale amplasate pe drumuri nu sunt omologate de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML) si nu pot fi folosite pentru determinarea vitezei legale, ci doar pentru probarea unei depasiri neregulamentare, trecerea pe rosu la semafor si altele de acest gen. Sistemul omologat de BRML este principiul buclei inductive: in asfalt sunt amplasati doi senzori electromagnetici la o distanta de 5 metri unul de celalalt. La trecerea prin dreptul primului senzor acesta imprima autovehiculului o amprenta magnetica unica. La trecerea prin dreptul celui de-al doilea senzor acesta calculeaza viteza si daca este mai mare decat cea legala, trimite comanda catre camera digitala care face fotografia din spate. Camerele care sunt prevazute cu bucla inductiva sunt doar 6 din cele 49 amplasate pana in prezent si ele se afla pe DN1 la: Balotesti, Ciolpani, Puchenii Mari, Barcanesti, Comarnic, Sinaia. Camerele digitale din orase niciuna nu are bucla inductiva. Se observa foarte usor care camere au si bucle inductive prin faptul ca, pe fiecare sens, in dreptul camerelor respective lipite de asfalt, in exteriorul asfaltului, sunt doua portiuni de beton de circa 30cm/15cm, la circa 5m una de cealalta, in care sunt incastrati senzorii.
7.10.08
Realitatea All Inclusive 2008
http://www.realitatea.net/video_403232_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
002. 28.06.2008: Dimineaţa pe plaja din Mamaia. Bucovina de poveste
http://www.realitatea.net/video_403472_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
003. 28.06.2008 Sporturi nautice la Mamaia: cursuri de kitesurfing
http://www.realitatea.net/video_403777_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
004. 29.06.2008 La 7 kilometri de Mangalia, la cherhana, turiştii pot mânca zacuscă de peşte sau supă de midii
http://www.realitatea.net/video_404326_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
005. În portul Tomis puteţi primi lecţii atât pe bărci cu motor, cât şi pe iahturi sau cuttere iar la Limanu găsim o peşteră labirint
http://www.realitatea.net/video_405027_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
006. Poiana Florilor, un colţişor încă puţin cunoscut din mândrii munţi Apuseni
http://www.realitatea.net/video_405642_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
007. Lacul Bicaz, locul în care ai parte de o plimbare cu vaporaşul, dar şi de liniştea muntelui
http://www.realitatea.net/video_405646_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
008. Spectaculoasele Cetăţi ale Ponorului, formate din trei circuri mari de stâncă
http://www.realitatea.net/video_406677_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
009. Cheile Galbene, cele mai spectaculoase frumuseţi al Munţilor Bihorului
http://www.realitatea.net/video_406686_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
010. 5.07.2008: Gheţarul Focul Viu. O viaţă la stână
http://www.realitatea.net/video_409002_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
011. 05.07.2008 - Cetăţile Rădesei; Secretele Maramureşului
http://www.realitatea.net/video_409342_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
012. Realitatea All Inclusive a mers în această săptămână în Apuseni.
http://www.realitatea.net/video_409957_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
013. Peştera Scărişoara, Salina Turda
http://www.realitatea.net/video_410797_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
014. Lacul Roşu şi Cheile Turzii
http://www.realitatea.net/video_411582_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
015. Lacul Bicaz
http://www.realitatea.net/video_412512_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
016. Hăşmaşul Mare, judeţul Neamţ
http://www.realitatea.net/video_413192_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
017. Mănăstiea Almaş, Mănăstirea Horaiţa
http://www.realitatea.net/video_413197_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
018. Plimbare cu ATV-ul şi lecţii de echitaţie la Piatra Neamţ
http://www.realitatea.net/video_413851_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
019. 12.07.2008 Rezervaţia de zimbri de la Târgu Neamţ. Aventură la înalţine cu tiroliana
http://www.realitatea.net/video_414407_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
020. 13.07.2008 Plimbare pe Lacul Roşu. Drumeţii cu ATV-ul
http://www.realitatea.net/video_415037_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
021. Litoralul românesc, Humuleşti
http://www.realitatea.net/video_415926_realitatea-all-inclusive_305921.html#multimediaPlayer
022.
30.9.08
Pocket PC. Downloads - Power Toys
17.9.08
16.9.08
A murit Richard Wright, membru fondator al Pink Floyd
Richard Wright, nascut la Londra, in 28 iulie 1943, a compus muzica si a interpretat partea vocala pe mai multe albume ale grupului, precum "Dark side of the moon" (1973) - cele mai cunoscute compozitii ale sale fiind The great gig in the sky sau Us and them.
ianist autodidact, Richard s-a intalnit cu Roger Waters si cu Nick Mason pe bancile scolii de arhitectura si s-a alaturat grupului infiintat de cei doi, Sigma 6, redenumit ulterior Pink Floyd in 1965.
A publicat primul album solo, "Wet dream", in 1978.
Wright a parasit Pink Floyd in 1979, imediat dupa inregistrarea albumului "The wall", din cauza deteriorarii relatiilor cu Roger Waters, dar a continuat sa inregistreze alaturi de grup in anii '80 si in '90.
S-a realaturat grupului si in concertul Live 8, din 2005, precum si concertului omagial in onoarea lui Syd Barrett, unul dintre membrii fondatori ai grupului, care a decedat in 2006.
Wright: Nu am vrut niciodata sa fim staruri rock
Pink Floyd a devenit legendara prin albumele oferite intregii lumi, inclusiv celebrul The Dark Side Of The Moon, din 1973, considerat de critici capodopera grupului, care a rezistat in topurile americane timp de 15 ani.
Pe acest album, Wright a compus The Great Gig In The Sky si Us And Them.
Pink Floyd a devenit cunoscuta pe scenele underground din Londra, "cantand o muzica pe care marile case de discuri nu o puteau intelege", dupa cum a descris Wright, mai tarziu, compozitiile trupei.
"Nu am vrut niciodata sa fim faimosi, sa fim staruri rock 'n' roll", a afirmat el.
Wright a parasit trupa in 1979, dar a continuat sa inregistreze alaturi de colegii sai la sfarsitul anilor '80 si in anii '90.
In 2005, trupa s-a reunit in formula care a consacrat-o, pentru prima oara dupa 24 de ani, pentru concertul Live 8 din Hyde Park.
12.9.08
Ce-am fost si ce-am ajuns
mor doar valorile: pitis, ilarion ciobanu, stefan iordache ...
Paunescu - Pittis - 1976
Victor Socaciu - Mama lor
Gigi Becali - NECENZURAT
10.9.08
Apocalipsa în media din România
Gazeta Sporturilor: Piţi, ne laşi măcar după sfîrşitul lumii?
Antena 3: In trei zile Basescu nu va mai fi presedinte! Am invins.
OTV: Senzational! Urmariti ultimele stiri despre Apocalipsa in direct la Dan Diaconescu! Vrajitoarea Lenuta va da sfaturi despre cum sa va purtati pe lumea cealalta.
Libertatea: E ultima ta sansa sa fii fata de la pagina 5! Trimite o poza acum.
ProTV: Un copil a ars de viu si n-a mai apucat sa vada apocalipsa!
CanCan: Sursele noastre spun ca Nicoleta Luciu va petrece sfarsitul lumii departe de iubitul ei.
Cotidianul: Mai ai timp sa citesti o carte din colectia Cotidianul!
B1tv: Urmareste la Nasul dezvaluiri incendiare despre parlamentarii care profita de sfarsitul lumii!
Cosmopolitan: 10 sfaturi pentru o ultima partida de sex fantastica!
Sfaturi in bucatarie: Pregateste-ti singur coliva!
Aventuri la pescuit: Daca apare pestisorul auriu, trimite-l la noi.
Catavencu: Apocalipsa noastra e mai inteligenta decat a lor.
9.9.08
5.9.08
xSQL Object Search
SQL tool that locates database objects by checking their names and/or definition against a search criteria
xSQL Object Search is a simple tool that provides for locating database objects.
You can search on one or multiple databases simultaneously, select from various search options, search for all or specific objects types, export the results to output files and more.
With xSQL Object Search you will find the items you seek in no time.
xSQL Object Search allows you to search SQL Server 2005 databases for objects that match a search pattern. The pattern you specify is matched against two properties of the database objects: name and definition.
The name of an object is its identifier used when the object is created, it is the same name that appears in the Management Studio object tree.
The definition, for the purpose of the search, is the T-SQL that defines the object. For a stored procedure, for example, the definition is the statement that was used to create the stored procedure.
The definition of an object is not the same as the T-SQL script that can be used to re-create that object. A table, like all database objects, can be created via a T-SQL script, but has no definition in the database.
The following are the database objects that have a definition:
· Views
· Stored Procedures (excluding CLR procedures, which have no definition in the database)
· User-Defined Functions (excluding CLR functions)
· Defaults (both constraints and stand-alone defaults)
· Rules
· DML Triggers (excluding CLR triggers)
· Database DDL Triggers
· Server DDL Triggers
Scoala auto se face online pe Chestionare.auto
Noul site cuprinde atat chestionare care se pot face online,legislatia rutiera adusa la zi, ce trebuie sa faci pentru a obtine permisul, explicatiile tuturor indicatoarelor rutiere precum si carti de legislatie si chestionare.
In cazul in care sunteti in cautarea unei scoli de soferi , in orice colt de tara ati fi, chestinoare.auto.ro va aduce solutia pe monitorul calculatorului. Astfel, siteul de teste auto va propune o baza de date cu scoli de soferi din toate judetele tarii,completa si actualizata periodic.
26.8.08
Cele mai periculoase joburi din Statele Unite
In consecinta, revista Forbes a intocmit un clasament al celor mai periculoase activitati din Statele Unite ale Americii.
Cea mai putin periculoasa meserie intrata in top este aceea de politist. Conform datelor, media mortalitatii pentru aceasta activitate este de 21,4 la 100.000 de politisti. Anul trecut, au murit in SUA nu mai putin de 143 de politisti.
Cu o rata ceva mai mare, de 22,8 la 100.000 de muncitori, se afla gunoierii. Specialistii de la Forbes considera ca muncitorii care strang gunoiul sunt expusi de multe ori unor conditii grele de munca.
Daca e periculos sa fii gunoier, atunci si mai periculos e sa fii sofer. Rata mortalitatii in randul soferilor este de 26,2.
Pe pozitia a saptea se afla electricianul. Acesta este expus riscurilor de a cadea de pe stalpi, dar, mai intai de toate, exista pericolul ridicat de electrocutare.
Cei care lucreaza in constructii si care sunt specializati in montarea de acoperisuri se afla pe locul 6. Rata mortalitatii este de 29,4 la suta de mii de muncitori.
Surprinzator sau nu, sa fii fermier in Statele Unite este mai periculos decat sa fii electrician. Rata mortalitatii in randul fermierilor in cazuri de accidente de munca este de 38,4 la suta de mii. Analistii Forbes arata ca motivul este urmatorul: fermierii sunt obligati sa lucreze cu masini grele precum combine sau tractoare, care pot constitui o sursa de accidente.
Muncitorii din industria otelului se afla pe locul al patrulea, cu o rata a mortalitatii de 45,5 la 100.000 de muncitori, iar pe locul al treilea se afla pilotii de avioane (66,7 la suta de mii).
Din nou avem parte de o prezenta surprinzatoare. Pe locul al doilea in topul celor mai periculoase meserii este taietorul de lemne. Rata mortalitatii este foarte ridicata: 86,4 la suta de mii.
Cea mai pericolasa meserie din SUA este... pescarul. Rata mortalitatii este de 111,8 persoana la 100.000 de oameni. Vorbim de pescarii profesionisti, care pescuiesc cu ajutorul pescadoarelor in largul marii. Rata ridicata a mortalitatii se datoreaza faptului ca acestia muncesc in conditii meteorologice adesea defavorabile si de multe ori se afla in situatii in care nu li se pot acorda ajutoare.
Sursa: Forbes
22.8.08
20.8.08
Windows se pregateste sa moara?
Intitulat Midori, acest sistem de operare este radical diferit de sistemele cu care ne-a obisnuit Microsoft, anunta BBC.
Spre deosebire de Windows, sistem de operare a carui arhitectura a fost definita la inceputurile internetului, noul sistem de operare este centrat pe accesul la internet si interactiunea cu acest mediu si nu mai este la fel de strans legat de functionarea pe un singur PC.
Desi despre Midori se vorbeste de mai multa vreme, abia acum au fost publicate mai multe detalii, dupa ce presa a putut avea acces la documentele interne privind cercetarile legate de Midori.
Nevoia de Midori s-a impus in conditiile in care Windows-ul nu mai putea face fata noilor tehnologii si modului in care oamenii folosesc aceste tehnologii. Windows s-a impus pe piata in perioada in care fiecare utilizator folosea o singura masina si acest lucru ii era suficient.
Iar principala problema este faptul ca paradigma actualelor sisteme de operare, daca e sa-i credem pe specialisti, este legarea sistemului de operare de suportul hardware pe care acesta este instalat.
Iar aceasta relatie stransa cu partea de masina a calculatorului determina un intreg sistem de interdependente.
Ori daca Micorosoft ia in calcul depasirea acestei pardigme, cauzata de faptul ca oamenii au dobandit o mobilitate mult mai mare decat acum 20 de ani si, mai mult decat atat, atunci cand lucreaza la calculator o fac folosind informatii stocate atat local cat si extern, in cele mai variate locuri din lume, rezultatul va fi un sistem de operare operabil fara stransa legatura cu o anumita structura hardware.
Midori este considerat ca o tentativa a Microsoft de a face fata virtualizarii din ce in ce mai mari care se practica in tehnologia computerelor.
Cu aceasta tehnologie a virtualizarii "motorul" sistemului de operare poate fi foarte mic si usor de transferat pe alte masini si poate fi adaptabil unui numar foarte mare de aplicatii.
Principala problema pe care Microsoft o va avea de rezolvat este cea financiara, in masura in care va implementa un astfel de sistem de operare volatil, si aceasta deoarece, in momentul de fata, 80% dintre pachetele Windows vandute sunt cumparate atunci cand oamenii cumpara un nou PC.
Cu alte cuvinte, afacerea Windows este strans legata de masinile pe care acesta functioneaza si creste in masura egala cu vanzarea de PC-uri.
Lista firmelor care emit cecuri fără acoperire
16.8.08
11.8.08
31.7.08
Top 10 cele mai bune beri din lume
Adnams East Green: "Bea bere si salveaza planeta!" este deviza celei mai bune beri, care se poate gasi si in Romania.
Fuller’s Organic Honey Dew, bere importata din America de Sud, cu o consistenta usor cremoasa si o aroma intensa de miere.
Meantime IPA, considerata berea blonda speciala care "l-a improspatat" pe Rajul Indiei in secolul 19, este o bautura extrem de apreciata, poate si pentru gustul sau intens piperat si cu aroma de citrice.
Shepherd Neame Whitstable Bay este o bere importata din Noua Zeelanda, cu un gust picant si o aroma de flori si citrice.
Budweiser Budvar, cea mai celebra bere din lume, este imbunatatita cu malt din Moravia, hamei floral Saaz si apa minerala de izvor si are un usor gust amarui de vanilie. Budweiser, cea mai populara bere din Statele Unite, este cunoscuta in toata lumea dupa reclamele sale trasnite. Wazzz up?
Duvel, in traducere "diavol", este o bere suculenta, obtinuta prin trei procese succesive de fermentatie (doua in berarie si una chiar in sticla, dupa imbuteliere).
St Austell Clouded Yellow este o bere obtinuta dupa o reteta germana, cu vanilie, dar si cu aroma intensa de banane.
Young’s Kew Gold: La fiecare sticla vanduta, firma Young’s face cate o donatie in contul Gradinii Botanice Regale.
Brakspear Oxford Gold este o bere engleza de renume, fabricata printr-un procedeu special de fermentatie.
Goose Island IPA, una dintre cele mai bune beri din lume, se consuma in combinatie cu o felie de portocala si biscuiti sarati.
30.7.08
Gata cu criza de personal din IT
Până de curând, IT-ul s-a aflat constant între domeniile cu cea mai aprigă fluctuaţie de personal. După primele şase luni ale anului, specialiştii remarcă o încetinire a migraţiei angajaţilor, dar şi a ritmului de creştere al salariilor.
„Anul trecut, nu mă surprindea să aud că demisionau oameni după trei sau şase luni; acum, contactăm angajaţi care sunt de un an şi jumătate-doi în aceeaşi companie şi care ne spun că nu vor să plece“, spune Vivien Untaru, director al firmei de resurse umane Von Consulting, cea care a organizat luna trecută primul atelier dedicat recrutorilor din domeniul IT. Însă, noua provocare pentru companii, care abia se făcea simiţită până de curând, este dorinţa angajaţilor cu specializare
superioară de a părăsi ţara sau de a lucra pentru clienţi de pe pieţe externe, ca freelanceri. „Există şi acum oameni care sunt dispuşi să plece din firmă chiar şi după şase luni, dar doar în străinătate“, spune Vivien Untaru, explicând că „nu are sens să se mute la altă corporaţie de aici, unde ar avea acelaşi salariu“.
De altfel, companiile cele mai expuse la acest risc sunt multinaţionalele. „În general, cei care vor să plece sunt specialiştii în soluţii complexe gen SAP, dezvoltate de jucători importanţi pe piaţă, cum sunt Oracle, IBM şi Microsoft“, spune Ioana Moholea, project manager în cadrul companiei de resurse umane Perspective Group. Un astfel de angajat are parte, în România, de un venit lunar de circa 2.000 - 2.500 de euro, nivel care ajunge la circa 4.500 de euro în Marea Britanie, 6.000 de euro în Olanda şi chiar peste 7.000 de euro în ţara preferată de programatorii români, Elveţia.
Un studiu realizat la finalul anului trecut de Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii (ATIC) arăta că, în medie, unul din zece angajaţi din IT va emigra anul acesta. „În general, pleacă cei care sunt foarte buni specialişti, mai puţin oameni care se ocupă de analiza de business, de exemplu“, apreciază Ioana Moholea.
Deşi diferenţa dintre salariile acordate de companiile din România şi cele din Occident s-a redus semnificativ în ultimii ani, angajatorii de aici dau semne că şi-ar fi atins limita de sus.
Primul an în care oferta
ajunge cererea
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, veniturile salariale din sectorul de cercetare, dezvoltare şi informatică erau, în luna mai a acestui an, cu doar 12% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului trecut, de o creştere mai mare bucurându-se doar angajaţii specializaţi în telecomunicaţii: 19%.
Pe de altă parte, recrutorii contactaţi de Capital apreciază că salariile din IT sunt printre cele mai uniforme din piaţa muncii, diferenţele dintre pachetele oferite de companiile din domeniu fiind minime. Astfel, salariul unui absolvent fără experienţă este de 700-1.000 de euro, diferenţa la acest nivel fiind determinată de profilul facultăţii absolvite, de tema lucrării de diplomă şi de proiectele din timpul şcolii.
„IT-ul este, probabil, singurul domeniu în care studiile universitare mai au importanţă reală“, spune Vivien Untaru, exemplificând cu o companie-client care, între mai mulţi candidaţi, l-a preferat pe unul care proiectase o pompă de apă. Apoi, un angajat cu experienţă de doi-trei ani va câştiga, în general, între 1.000 şi 1.500 de euro, în funcţie de aptitudini, iar salariile de peste 2.000 de euro le sunt rezervate fie celor care au experienţă peste cinci ani, fie angajaţilor care au fost promovaţi pe un post de conducere sau care stăpânesc limbaje complexe de programare.
Potrivit studiului ATIC, anual, 5.000 de tineri îşi finalizează studiile în facultăţile autohtone de profil, în condiţiile unui necesar de până la zece mii de noi angajaţi în această industrie, în fiecare an, până în 2010. Ieşirea, anul acesta, a două generaţii de absolvenţi simultan, face ca 2008 să fie primul an în care acest necesar să fie satisfăcut, ceea ce va contribui la echilibrarea balanţei dintre cerere şi ofertă. „În general, angajatorii devin mai pretenţioşi“, conchide reprezentantul VON Consulting, şi, pentru prima oară în ultimii cinci ani, îşi permit să negocieze de pe o poziţie de forţă.
28.7.08
.netTiers + CodeSmith
http://nettiers.com/
22.7.08
Cea mai veche Biblie accesibila pe internet
Este "un prim pas decisiv" in cadrul unui proiect care-si propune ca pana in 2009 sa realizeze reconstituirea digitala si completa si postarea pe internet a intregului "Codex Sinaiticus", considerat de experti cea mai veche biblie din lume, se arata in comunicatul bibliotecii.
"Codex Sinaiticus", ce contine versiunea completa a Noului Testament, a fost scris in limba greaca, intre anii 330 si 350 d.c., pe piele de vaca, de catre calugarii manastirii Sfanta Ecaterina, situata pe muntele Sinai, in Egipt. Nu se cunosc motivele pentru care acest manuscris a fost impartit in mai multe locuri si nici momentul in care s-a intamplat acest lucru.
400 de pagini conservate astazi au fost aduse in Europa, in secolul al 19-lea, de savantul german Konstantin von Tischendorf, originar din Leipzig, in timpul a trei calatorii succesive.
Din cele 400 de pagini, 43 sunt depozitate din 1844 la Biblioteca universitara din Leipzig, restul fiind dispersate la British Library din Londra, la biblioteca nationala rusa din Saint-Pétersbourg si la manastirea Sf. Ecaterina din Egipt, a explicat Ulrich Schneider, directorul institutiei.
Incepand de joi, "peste 100 de pagini, din cele aflate la Leipzig si 67 din cele de la British Library, vor putea fi consultate pe site-ul www.codex-sinaiticus.net.", a declarat pentru AFP, directorul bibliotecii germane, Ulrich Johannes Schneider.
Fiecare fotografie a manuscrisului va fi completata cu o transcriere a textului din limba greaca. Cititorul va putea da clic pe cuvantul in limba greaca si va putea obtine traducerea pasajului in germana sau engleza.
Urmatorul fragment din editia virtuala a Bibliei, produs al unei cooperari internationale, va fi accesibil pe internet din noiembrie, potrivit lui Schneider.
21.7.08
suita de linkuri
15.7.08
Cum se citeste noua factura la gaze?
Calculul energiei consumate se realizeaza prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu puterea calorifica superioara a acestora si cu un pret unitar exprimat in lei/MWh.
Noua formula de calcul a facturii va tine seama de calitatea gazului care, in prezent, nu este uniforma la nivelul intregii tari, existand diferente de pana la 15%. Astfel, factura va fi calculata cu urmatoarea formula: Energie = Volum x Putere Calorifica Superioara, relateaza Cotidianul.
Noul sistem de plata va contoriza energia efectiv folosita, in loc de volumul de gaze consumat, cum era pana acum, iar factura va evidentia calitatea gazului folosit.
Valoarea Puterii Calorice Superioare (PCS) este stabilita de operatorii retelelor de distributie si transport ori de producatori si variaza intre 9,7 si 11,5.
La nivelul intregii tari au fost identificate 314 zone de calitate, fiecare cu o valoare specifica a PCS care va fi comunicata furnizorilor de catre operatorul de transport.
Ulterior, fiecare consumator va putea gasi constanta valabila regiunii sale pe site-urile Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei www.anre.ro si ale furnizorilor.
Pentru Bucuresti, valoarea constantei a fost calculata la 10,5-10,6 unitati energetice, conform reprezentantilor Distrigaz Sud.
Modificarea sistemului de tarifare nu va conduce la majorari de pret la gaze, conform ANRE.
Desi aparent o valoare mai mare a PCS ar duce la o suma mai mare de plata, totusi calitatea superioara a gazului ar echilibra facturile la nivelul tarii.
"Un locuitor dintr-o zona a tarii unde este un gaz mai slab calitativ va consuma, sa zicem, un metru cub de gaze pentru incalzirea unui litru de apa.
In acelasi timp, in alta parte a tarii, unde gazul este superior calitativ, pentru incalzirea aceluiasi litru de apa s-ar consuma doar 0,8 metri cubi de gaze, deci facturile ar fi sensibil apropiate", a exemplificat Laurentiu Musat, director din cadrul Distrigaz Sud, pentru aceeasi sursa.
Ce n-au stiut sa spuna insa furnizorii este cum va sti cetateanul ca nu este pacalit la factura, avand in vedere ca cea mai mare mare parte a populatiei nu are acces la Internet pentru a putea verifica valoarea PCS aferenta zonei sale. In aceste conditii, vor lua de buna valoarea inscrisa pe factura, fara a sti ca este cea reala ori nu.
Consumatorii care au suspiciuni se pot adresa furnizorului, ANRE sau autoritatilor de protectie a consumatorilor. (sursa : Ziare.com)
Filme din cinemateca europeana - vizionate pe internet
Un nou site de cinema, Europa Film Treasures, care va pune la dispozitia cinefililor pelicule rare din 28 de cinemateci si arhive europene, va putea fi accesat in curand.
Pe 3 iulie, aproximativ 50 de filme inedite, produse in perioada 1898 - 1970, din lumea intreaga, subtitrate in cinci limbi straine - franceza, engleza, spaniola, italiana si germana - vor fi pentru prima data accesibile publicului larg, pe www.europafilmtreasures.eu. Initiatorii poiectului estimeaza ca pana la sfarsitul anului, pe site vor fi disponibile aproximativ 100 de filme, iar pana in 2012, numarul peliculelor va ajunge la 500. Productiile vor putea fi vizionate online, dar nu vor putea fi descarcate.
Pe langa filme, site-ul va gazdui contributii ale istoricilor si profesionistilor din domeniu, dar si comentarii ale cinefililor care il vor vizita.
Printre filmele disponibile se numara productii mute precum Bucking Broadway (1917), unul dintre primele western-uri ale lui John Ford, si La Guerre aerienne du futur (1909), unul dintre primele filme SF, in care Marea Britanie este atacata de o armata de montgolfieri.11.6.08
Erori la biroul de credite
Ce se raporteaza
La BC sunt raportate in primul rand date referitoare la rau-platnici - cei care intarzie sa achite ratele la creditele contractate mai mult de 30 de zile. Acestea sunt numite „informatii negative“. La finele anului trecut raportau astfel de informatii 38 de institutii - banci, companii de leasing si societati care acorda credite. Un numar mai mic de institutii raporteaza la Birou si informat ii referitoare la sumele imprumutate de clienti de la ele. Aceste informatii sunt folositoare pentru a verifica declaratia celor care doresc sa contracteze imprumuturi referitoare la celelalte obligatii lunare pe care si le-au asumat, adica „informatii pozitive“.
Rau-platnicii raportati la BC pot fi „taiati de credite“, in cazul in care mai doresc sa se mai imprumute. Bancile decid daca mai acorda credite acestora in functie de doua variabile-cheie: ce suma nu a platit si cat timp a intarziat cu achitarea ratei.
Sumele restante mai mici de 10 lei nu mai sunt raportate la Birou din 2007. Bancile au considerat ca pot inchide ochii la astfel de sume minuscule care umflasera semnificativ lista de rau-platnici. Pe lista neagra a BC se aflau doua milioane de romani, potrivit ultimului bilant prezentat de oficialii institutiei, cifra care ii includea si pe cei cu restante infime.
Cum corectezi erorile
Cei care considera ca in bazele de date ale BC ar putea exista informatii eronate referitoare la istoricul lor de plati sau la imprumuturile pe care le-au contractat pot verifica acest lucru. Trebuie sa completeze o cerere, care poate fi descarcata si de pe site-ul acestei institutii (www.birouldecredit.ro), langa care trebuie sa puna o copie de pe actul de identitate. Solicitarea trebuie depusa la sediul BC sau poate fi trimisa pe e-mail, situatie in care documentele trebuie scanate. Incepand cu cea de-a doua solicitare transmisa in timpul unui an, BC percepe un tarif de 6 lei.
In cazul in care in raspunsul primit de la BC detectati informatii eronate, trebuie sa va adresati bancii care le-a raportat pentru a fi corectate.
10.6.08
5.6.08
"Magie" Youtube: un truc interactiv cu carti de joc face audiente de milioane
Vezi clipul aici
3.6.08
IT-istii, platiti cel mai bine in Europa
Statele Unite si Canada se afla pe locurile 6, respectiv 8. Studiul lui Mercer cu privire la salariile din IT la nivel mondial a comparat remuneratiile si compensatiile anuale totale primite de angajatii a 6.545 de companii din 35 de tari. Companiile multinationale se folosesc de acest studiu pentru a stabili un nivel salarial de baza, bonusuri si alte forme de plata, precum si pentru a aloca bugetele globale pentru IT.
Daca ne uitam la venitul brut anual, angajatii din IT, indiferent de nivel, sunt platiti cel mai bine in Elvetia, unde un manager IT primeste, in medie, un salariu brut de 74.150 de lire sterline, anual. Un danez cu aceeasi functie va primi 64.750 de lire, in vreme ce un manager din Belgia va fi platit cu 63.760 de lire sterline pe an. Marea Britanie si Irlanda ocupa locurile 4 si 5 in clasament, cu un salariu mediu anual de 62.180, respectiv 56.950 de lire sterline. In Statele Unite, un manager IT de nivel mediu primeste 56.550 de lire pe an, iar in Canada, 49.370 de lire.
Potrivit studiului managerii IT din Vietnam, Bulgaria si Filipine castiga cel mai putin, adica 8.140, 11.700, respectiv 11.720 de lire sterline anual. Indienii sunt pe locul al patrulea din coada clasamentului, cu un salariu mediu brut de 13.150 de lire sterline pe an.
Potrivit lui David Van De Voort, specialistul in resurse umane din domeniul IT al biroului Mercer din Chicago, "Impactul outsourcing-ului si al externalizarii peste hotare a joburilor IT din companiile vest-europene si nord-americane ne ajuta sa intelegem tiparul salarizarii la nivel mondial. Joburile de nivel mai mic sunt mutate in regiuni unde se plateste mai putin. Slujbele ramase in Europa Occidentala si in Statele Unite sunt mai putine, insa mult mai complexe si implica o responsabilitate mai mare."
Studiul a relevat si faptul ca legatura dintre experienta/pricepere si salariu variaza in fiecare tara. De exemplu, exista diferente mari de salarizare intre slujbele de nivel junior si senior din Indonezia, India, Brazilia, Chile si Vietnam, care au cele mai mari rate de progresie a salariilor intre cele mai de jos si cele mai de sus joburi.In Statele Unite si in tarile vest-europene, cresterea salariala este legata mult mai mult de experienta.
Potrivit lui David Conroy, director in cadrul biroului Mercer din Londra, "Acest lucru reflecta o lipsa de ierarhizare in Vest. In aceste tari, companiile sunt, in general, mult mai creative, atunci cand vine vorba de atragerea de personal. Se acorda o atentie mult mai mare factorilor variabili, cum ar fi planurile de acordare de bonusuri, in vreme ce, in tarile care platesc mai putin, atentia este indreptata asupra compensatiilor in bani gheata.
Globalizarea functiilor din IT", mai spune Conroy, "este intr-o continua dezvoltare. Companiile din Europa si SUA continua sa fie mult mai inovatoare si creative cand vine vorba de strategii de remunerare, pentru a fi sigure ca pastreaza cele mai mari talente. Angajatorii inteleg pietele locale si cauta sa dezvolte strategii de atragere si pastrare a angajatilor care sa aiba succes, pentru a ramane competitive."
Top 10 tari care platesc cel mai bine - functia de manager IT
1. Elvetia
2. Danemarca
3. Belgia
4. Marea Britanie
5. Irlanda
6. SUA
7. Germania
8. Canada
9. Hong Kong ( China )
10. Australia
Top 10 tari care platesc cel mai prost - functia de manager IT
1. Vietnam
2. Bulgaria
3. Filipine
4. India
5. Indonezia
6. China ( Shanghai )
7. Malaezia
8. Cehia
9. China (Beijing)
10. Argentina
Un articol de Teodora Popa
28.5.08
27.5.08
22.5.08
Bug-uri, distractii
Pentru cei dintre voi care folositi Windows,incercati asta:
1)Deschideti un fisier gol Notepad
2)Tastati "Bush hid the facts" (fara ghilimele)
3)Salvati-l ca orice doriti
4)Inchideti-l si redeschideti-l Ati observat?
bug al notepad: http://en.wikipedia.org/wiki/Bush_hid_the_facts
2.
nu poti crea pe windows un folder "con"
e rezervat de windows: CON, NUL, COM1, COM2, COM3, LPT1, LPT2, LPT3,COM1 to COM9 and LPT1 to LPT9
3.
1) deschide o pagina de google.com
2) scrie in bara de cautare: Find Chuck Norris
3) si apasa pe I'm geeling lucky
gluma google: "Google won't search for Chuck Norris because it knows you don't find Chuck Norris, he finds you."